ThymusThymus

Csecsemőmirigy (thymus)

Mi az a csecsemőmirigy (thymus)?

A csecsemőmirigy (thymus) a mellkasban, a szegycsont (sternum) mögött és a szív előtt, a bal és a jobb tüdő között helyezkedik el. A thymus fontos szerepet játszik immunrendszerünk fejlődésében, és olyan típusú fehérvérsejtek (a T-sejtek) termeléséért felelős, amelyek segítik szervezetünket a patogének elleni küzdelemben. A mirigy gondoskodik azoknak a fontos antitesteknek a termeléséről, amelyek az acetilkolint (valamennyi akaratlagosan mozgatható izmunkat kontrolláló kémiai hírvivő anyagot). szabályozzák. A csecsemőmirigy a pubertásig fokozatosan növekszik. Amikor eléri a maximális méretét, a mirigy kisebbedni kezd.

A csecsemőmirigy szabályozza immunműködésünket, ezért áll összefüggésben a myasthenia gravis betegséggel. MG-ben szenvedő betegeknél a thymus mérete nagy marad, és helytelen utasításokat adhat az immunsejtek fejlődéséhez.

ThymusThymus

Kezelés

Egyes esetekben a betegségnek a csecsemőmirigy eltávolításával (thymectomiával) történő kezelése csökkentheti az izomgyengeséget és az olyan gyógyszerek szükségességét, mint az immunszupresszánsok. Mivel az eljárás hatékonyan helyreállítja az immunrendszer egyensúlyát, a thymectomia csökkentheti a tüneteket, és akár a myasthenia gravis gyógyulásához is vezethet. A csecsemőmirigy eltávolításának célja a kóros antitesttermelés forrásának kiiktatása. A műtét előnyei nem azonnal jelentkeznek, és a legtöbb ember esetében időbe telik, amíg reagál a kezelésre. Az eljárást követően a betegek folytatják a gyógyszeres kezelésüket, amit azzal a céllal írnak fel nekik, hogy idővel csökkenjen az alkalmazott gyógyszer mennyisége. A műtétre adott válaszreakciók a személy életkorától, a korábbi orvosi kezelésre adott válaszától, valamint a betegség súlyosságától és attól függnek, milyen hosszú idő óta szenved az illető MG-ben. A thymectomia esetében három különböző technika áll rendelkezésre. Neurológusa és sebésze tanácsot fog adni azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e a műtét az Ön esetében, és ha igen, melyik típus a legmegfelelőbb.

A thymectomia három lehetséges típusa a transsternalis, a transcervicalis és a videoszkópos (VATS) módszer. Mindhárom fent említett technika célja a teljes csecsemőmirigy eltávolítása, függetlenül attól, milyen eljárással hajtják végre a műtétet.

Végezzenek nálam thymectomiát?

A thymectomiát gyakran javasolják 60 év alatti, mérsékelt vagy súlyos MG-ben szenvedő betegek számára. Erre a fajta műtétre akkor is szükség lehet, ha Ön csak enyhe gyengeséget tapasztal, de légzési vagy nyelési nehézségei is vannak. Nem ajánlható olyan betegek számára, akik kizárólag ocularis MG betegségben szenvednek. Kezelőorvosa felméri az Ön egyedi helyzetét, és tanácsot tud adni azzal kapcsolatban hogy érdemes-e Önnél elvégezni ezt az eljárást. Az MG-vel élő betegek körülbelül 10%-ánál a csecsemőmirigy thymoma néven ismert daganata. fordulhat elő. Ezek a daganatok lassan növekednek, és esetenként rákos tumorrá válhatnak, bár ez ritkán fordul elő. Kezelőorvosa a fizikális vizsgálat keretében mellkasi CT-vizsgálatot is javasolhat a daganat kizárása céljából.

Sok beteg a műtétet követő egy éven belül javulást tapasztal, és néhány esetben a nagyon sikeres műtét tartós remissziót eredményez, amikor már nincs szükség a gyógyszeres kezelés folytatására. A remisszió aránya egy év múlva az elvégzett eljárások 20-40%-os tartományába esik. Megnyugtató, hogy egyes szakemberek egyetértenek abban, hogy a sikeres remisszió arányai öt vagy több évvel a műtét után 40-60%-ra javulnak.

Az MG tünetei

Az MG tünetei

Melyek a myasthenia gravis legfontosabb tünetei?

Bővebben
Diagnózis és kezelés

Diagnózis és kezelés

Mit tehetek állapotom enyhítése érdekében és milyen kezelések állnak rendelkezésre?

Bővebben
Együttélés gMG-vel

Együttélés gMG-vel

Az MG-vel való együttélés a bizonytalansággal való megküzdést jelentheti. Tanulja meg, hogyan kontrollálhatja tüneteit napról napra.

Bővebben
Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.