Melyek a myasthenia gravis okai?Melyek a myasthenia gravis okai?

Melyek a myasthenia gravis okai?

Myasthenia gravisban szenvedő betegek esetében az immunrendszer – amely a szervezet védelmére jött létre– tévedésből önmagát támadja meg. Ez a hiba akkor fordul elő, ha megszakad az idegek és az izmok közötti normális kommunikáció azon a helyen, ahol az idegsejtek az általuk irányított izmokhoz kapcsolódnak.MG-ben szenvedő betegeknél a szervezet által termelt antitestek blokkolják, megváltoztatják vagy elpusztítják azokat a receptorokat, amelyek lehetővé teszik az izmok összehúzódását. Amikor az izmok képtelenek az összehúzódásra, idővel egyre gyengébbekké válnak.

A myasthenia gravis minden etnikai és faji csoportba tartozó férfiaknál és nőknél felléphet. Jelentkezhet felnőttek esetében (40 év alatti nőknél és 60 év feletti férfiaknál), de az MG gyermekkorban is kialakulhat.

Mik azok az antitestek ?

Az antitestek szervezetünk immunrendszere által termelt fehérjék, amelyek a fertőzések megelőzésével vagy korlátozásával hozzájárulnak jó egészségi állapotunk biztosításához. Együttműködnek az immunrendszer más részeivel annak érdekében, hogy megszabaduljunk a betegségeket okozó baktériumoktól, illetve vírusoktól.

Myasthenia gravisban az úgynevezett neuromuscularis szinapszis (junkció) hatékonysága gyengül a receptorokat károsító antitestek miatt. Ez azt jelenti, hogy az idegeinktől az izmok és az agy felé küldött jelzések nem tudnak megfelelően működni, és ezáltal szervezetünk megakadályozza az izmok összehúzódását. Az immunrendszerben fellépő kóros folyamatok konkrét oka ismeretlen. Egyes kutatások azonban azt mutatják, hogy összefüggés állhat fenn a csecsemőmirigy rendellenességei és a myasthenia gravis kialakulása között.

Az immunrendszer működését szabályozó csecsemőmirigy (thymus) szerepet játszik immunsejtjeink fejlődésében. A myasthenia gravisban szenvedő betegeknél megszakad a kommunikáció a csecsemőmirigy és a szervezet között, és emiatt az immunrendszer a saját sejtjeit támadhatja meg. Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni a csecsemőmirigyről.

Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.