Együttélés a betegséggelEgyüttélés a betegséggel

A myasthenia gravis (MG) kezelése

Együttélés a betegséggel

Ha Önnél nemrégiben myasthenia gravist diagnosztizáltak, minden bizonnyal sok kérdése lesz. Bár az MG ritka betegség, sok információ és számos hatékony kezelés áll rendelkezésre. Tudjon meg többet az MG-ről a kezelőorvosával történő konzultáció és a közelében található támogató csoportok felkeresése révén.

Az MG kiszámíthatatlan és változékony betegség. Ha MG-ben szenved, azt tapasztalhatja, hogy tünetei idővel fokozatosan rosszabbodnak. Különösen a beszéd, a nyelés és az általános fáradtság súlyosbodhat. Bár ez aggasztó lehet, megfelelő diagnózis és kezelési terv alkalmazásával sok MG-ben szenvedő beteg képes állapotámnak megfelelő kontrollálására.

Jelenleg a betegségnek egyetlen gyógymódja sincs, de sok MG-ben szenvedő beteg jól reagál a kezelésekre, és a tünetek csökkenését vagy akár a remissziót is eléri. Azon páciensek esetében, akiknek betegsége az első három évben jól kontrollált, nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamilyen terápia és/vagy gyógyszeres kezelés segítségével a tüneteik megfelelő kontroll alatt állnak majd a későbbiekben is. Ha kezelőorvosa műtétet, azaz thymectomiát javasolt, a kilátások gyakran nagyon pozitívak, sok beteg esetében teljes felépülés következik be. Ezen túlmenően a betegség kutatásának előrehaladása segíteni fog nekünk abban, hogy többet tudjunk meg erről az állapotról, és arról, hogyan érinti ez a betegség az Önhöz hasonló embereket.

Minden, MG-vel újonnan diagnosztizált beteg másképp tapasztalja meg ezt az állapotot. Kezelőorvosa válaszolhat bármilyen felvetődő orvosi kérdésére, és segíthet eldönteni, melyik kezelési terv a megfelelő az Ön számára. Támogatni fogja Önt betegsége folyamatban lévő kezelése során, és megbeszéli Önnel az igényeinek megfelelő megoldásokat.

Együttélés a betegséggelEgyüttélés a betegséggel

Hogyan kontrollálhatja tüneteit napról napra?

Azáltal, hogy ismereteket szerez a myasthenia gravisról és fokozatosan ehhez igazítja a napi rutinját, jelentősen javíthatja életminőségét. Egy olyan állapottal való együttélés, amilyen a myasthenia gravis, a bizonytalansággal való együttélést jelenti. A diagnózist követően napi ingadozásokat tapasztalhat az energiaszintjében és az izomerejében. Vannak olyan tanulási és megküzdési képességek, amelyeket alkalmazhat állapota enyhítése és élete kényelmesebbé tétele érdekében. Amellett, hogy segítséget kér, amikor szüksége van rá, időbe telik, amíg megtanulja, melyek a leghasznosabb megküzdési stratégiák.

Aggályai lehetnek amiatt, hogy betegsége és a kiszámíthatatlan változások hogyan érinthetik Önt és környezetét. Összpontosítson az életminőségére, és alkalmazzon néhány olyan ismert technikát, amelyek segítségére lehetnek. . Számos ajánlott megközelítés létezik az MG-vel való együttélésre, mint például a kerülendő tevékenységek, valamint a fizikai és mentális állóképességének fokozására szolgáló módszerek, például a kiegyensúlyozott étrend és a mérsékelt testmozgás.

Itt találhatja ötleteinket életmódja javítására, ha Ön MG-vel él:

  • Kezelje tüneteit a nap folyamán azzal, hogy energiát takarít meg, és megtervezi azokat a tevékenységeket, amelyek több időt vesznek igénybe, vagy több erőt igényelnek
  • A legtöbb MG-ben szenvedő ember képes mindennapi életét élni ezzel a diagnózissal, a megfelelő kezelés alkalmazása mellett.. A betegség nem csökkenti a várható élettartamot, de hatással lehet az életminőségre. A betegeknél előfordulhatnak olyan átmeneti vagy állandó időszakok, amikor semmilyen tünetet nem tapasztalnak. A csecsemőmirigy eltávolításával kapcsolatos műtét javíthatja a tüneteket.
  • A kerülendő kiváltó okok közé tartozik minden, ami súlyosbítja a tüneteit, mint például a mentális vagy a fizikai stressz, az időjárás változásai, a fertőzések és bizonyos gyógyszerek.
  • Testhőmérsékletének állandó szinten tartása, azzal, hogy nem teszi ki magát túl melegnek vagy túl hidegnek, csökkentheti a tünetek intenzitását-
  • Kerülje az alkoholt és bizonyos gyakran használt gyógyszereket (magnézium, ciprofloxacin, propranolol, kalciumcsatorna-blokkolók, izomrelaxánsok, verapamil, botox)
  • A megfelelő táplálkozás mindenki számára fontos. A lehető legegészségesebb étrend támogatja az általános energiaszinteket
  • Fektessen be az öngondoskodásba, amilyen például a rendszeres edzési program fenntartása ésszerű célokkal, elegendő alvás vagy nappali szunyókálás, valamint a stresszcsökkentés módszereinek megtalálása
A myasthenia gravis prognózisaA myasthenia gravis prognózisa

A myasthenia gravis prognózisa

A myasthenia gravis általában nem súlyosbodik az életkorral. Egyes embereknél a tünetek idővel csökkennek. Ha Önnél MG-t diagnosztizáltak, aggódhat a várható élettartama miatt. Megfelelő kezelési terv alkalmazásával a legtöbb MG-ben szenvedő beteg izomgyengesége javul, ami lehetővé teszi számukra, hogy normális életet éljenek. A kezelés célja a hosszan tartó, stabil remisszió elérése.

A korai diagnózis kulcsfontosságú a legjobb eredménnyel járó, hatékony kezelés szempontjából. A betegség első három éve sok ember számára a legnehezebb időszak, mivel ekkor jelentkeznek először a tünetek. Előfordulhat, hogy több különböző terápiát is ki kell próbálnia, mielőtt rátalálna az Önnek megfelelő kezelésre. Az MG betegségének kontrollálására megfelelő kezelési terv, valamint a mindennapi életét támogató egyensúly megtalálása valószínűleg hosszabb folyamat lesz. Beszéljen kezelőorvosával a gyógyszereiről és arról, hogyan kezeljen bármilyen, ezekkel kapcsolatos mellékhatást..

Ha szeretne többet megtudni a diagnózis felállításáról és az MG kezelési típusairól, tekintse meg forráskönyvtárunkat.

Az MG tünetei

Az MG tünetei

A myasthenia gravis tüneteinek észlelésekor így állapítható meg a diagnózis.

Bővebben
Az MG típusai

Az MG típusai

A myasthenia gravis alábbi típusait különböztetjük meg.

Bővebben
Az MG kezelése

Az MG kezelése

Tudja meg, milyen típusú kezelések állnak rendelkezésre, és hogyan kaphat segítséget.

Bővebben
Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.