GyógyszerekGyógyszerek

Gyógyszerek

Kezelőorvosa számos gyógyszert felírhat, amelyeket életkora, betegségének természete és egyéb egészségügyi háttértényezők alapján ajánl Önnek. Kezelőorvosa megvizsgálja Önt, és segít eldönteni, mely gyógyszerek felelnek meg leginkább az igényeinek.Acetilkolin-észteráz gátlók

Az acetilkolin-észteráz (AChE) gátlókkal végzett tüneti kezelés jellemzően az első olyan gyógyszeres kezelésmód, amelyet kezelőorvosa felírhat Önnek, mivel ezeknek kevés a hosszan tartó mellékhatásuk, és a leggyorsabban ható gyógyszerek a jelenleg elérhetők közül. Hatásukat az MG tüneeinek időszakos enyhítésével fejtik ki.

Az acetilkolin-észteráz gátló megállítja az acetilkolin nevű kémiai vivőanyag lebomlását, ami izomösszehúzódást vált ki a szervezetében. Az AChE-gátlók egyes betegeknél részben, mások esetében teljesen kontrollálhatják az MG tüneteit.

  • A piridosztigmin az MG kezelésében leggyakrabban alkalmazott AChE-gátló. Hatást fejt ki a szervezet azon kémiai vivőanyagaira, amelyek az idegimpulzusokat adják az izommozgáshoz szükséges kommunikációhoz. Javíthatja a betegek izomerejét azáltal, hogy megakadályozza a szervezetben a normális izomműködéshez szükséges természetes acetilkolin lebomlását.

Immunszupresszánsok (IST-k)

Az immunszupresszánsok, amelyeket néha immunszupresszív szereknek is neveznek, oly módon hatnak, hogy aktiválják vagy elnyomják az érintett géneket. Ezek közé tartoznak mind a kortikoszteroidok, pl. a prednizon, mind a nem-szteroid IST-k. Bár az ilyen kezelések hatékonyak lehetnek a tünetek csökkentésében, kockázatokkal is járnak, beleértve a fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságot.

  • A kortikoszteroidokat, például a prednizont akkor javasolhatják Önnek, ha kezelőorvosa úgy gondolja, nem reagál jól a kezelésre, vagy nem érte el az MG kezelésének céljait. Az egészségügyi szakemberek gyakrabban írják fel ezt a kezelést, ha már elég sokáig próbálkoztak a piridosztigminnel.

  • A nem-szteroid IST-k megszüntethetik a prednizon iránti igényt, amikor hatékonyak, de időbe telik, amíg hatnak, és bonyolult lehet a megfelelő alkalmazásuk.

Szervezete immunrendszerének gátlása révén az immunszupresszánsok megállítják az ártalmas antitestek által okozott károsodást, ami a gyengeséget okozza MG-ben. Ez a gyógyszertípus azonban fogékonyabbá teheti Önt betegségek iránt, mivel immunrendszerének működése legyengül a kezelés során. Ezért az a legjobb, ha kerüli a tömeget, és rendszeresen kezet mos, amíg immunszupresszánsokkal kezelik.Mivel bizonyos gyógyszerek és vény nélkül kapható gyógyszerek súlyosbíthatják tüneteit, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt bármilyen más gyógyszert bevesz, amit nem írtak fel Önnek.


Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.