Immunmodulációs helyettesítő kezelésekImmunmodulációs helyettesítő kezelések

Immunmodulációs helyettesítő kezelések

Immunoglobulin (iv. vagy sc.)

Ezt a kezelést rutinszerűen alkalmazzák olyan betegek esetében, akiknél az MG gyorsan rosszabbodik. Az immunoglobulin az emberi vér olyan típusa, amit gondos szűrésnek vetnek alá, majd számos donor anyagát kombinálják. Azáltal, hogy a donorok véréből számos normál antitestet juttatnak a szervezetbe, a kezelés átmenetileg egyensúlyt teremt az immunrendszerben. A javulás gyakran a kezelést követő egy héten belül jelentkezik, és néhány hónapig tart. Azt tapasztalhatja, hogy az MG okozta gyengesége javul, és több mindennapi tevékenységet képes elvégezni kevesebb kellemetlenséggel.

Plazmaferezis

A plazmaferezis egy olyan módszer, melynek során vért távolítanak el a szervezetből. Néha “plazmacserének” is nevezik, és jellemzően olyan betegek számára írják elő, akiknél az MG rosszabbodik vagy súlyos.

A kezelés alatt plazmát vonnak ki a vérből, és plazmapótlóval helyettesítik, mielőtt a vért visszajuttatnák a szervezetbe. Az eljárás célja mind a rossz, mind pedig a jó antitestek eltávolítása a vérből. Hatékony terápiának bizonyulhat MG-ben, és sok beteg számára gyakran ez az elsőként választandő kezelési lehetőség, különösen azoknál, akik myastheniás krízisben szenvednek.

Kezelőorvosa úgy kezdi a kezelését, hogy mindkét karján egy tűt vezet be a vénájába. Amikor a tűk már rögzítve vannak, vért vonnak ki a szervezetéből és helyeznek át egy készülékbe. Itt a vér alkotóelemeit szétválasztják, és ezáltal lehetővé teszik a plazma és az antitestek könnyű eltávolítását. Ezt követően a vér megmaradó részecskéit – a vörösvértesteket, a fehérvérsejteket és más komponenseket – steril vérpótlókkal (albuminnal) kombinálják, hogy pótolják az eljárás során kivont fehérjék egy részét. A folyadékot ezután visszavezetik a szervezetébe a másik karján keresztül.

Az egész eljárás a legtöbb esetben 1-3 órát vesz igénybe, és Önnek járóbetegként fognak erre felajánlani egy időpontot valamelyik kórházban vagy infúziós központban. Ajánlatos, hogy a kezelés befejezése után egy rövid ideig pihenjen, és jó ötlet, ha egy családtagja vagy barátja hazakíséri Önt ezután, mivel fáradtnak érezheti magát.

A plazmaferezist nem tartják fájdalmasnak, és kevés mellékhatást okoz. Egyes betegek bizsergésről vagy zsibbadásról számolnak be az ujjbegyekben vagy az ajkakban – ezt az, a kezelés során hozzáadott folyadék váltja ki, amely megakadályozza a véralvadást, mialatt a vér a gép belsejében van. A bizsergés vagy zsibbadás általában rövid ideig tart, és gyorsan megszűnik. A tű beszúrásának helyén enyhe zúzódást vagy duzzanatot észlelhet. Amennyiben bármilyen kellemetlen érzést vagy ezzel összefüggő mellékhatást tapasztal, azonnal értesítse kezelőorvosát.

Általában 3-5 kezelés szükséges ahhoz, hogy a beteg észrevehető javulást tapasztaljon. Kezelőorvosa segíteni fog elmagyarázni számos olyan eljárást, amelyeket szükségesnek tart az Ön konkrét esetében. Egyes MG-ben szenvedő betegek egymást követő napokon használják a kezelést, míg mások úgy döntenek, hogy minden második napon alkalmazzák. Kezelőorvosa a személyére szabja a kezelést, így biztos lehet abban, hogy az igényeinek megfelelő gyakorisággal alkalmazzák Önnél a kezelést.

Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.