Mi az a myasthenia gravis ?Mi az a myasthenia gravis ?

Mi az a myasthenia gravis?

A myasthenia gravis egy autoimmun betegség, amely az izmokat – leggyakrabban a szem, az arckifejezéseket irányító, a karok és a lábak izmait – érinti. Nehézségeket okozhat a légzésben, a nyelésben, a rágásban és a beszédben is. Gyakran MG megjelöléssel hivatkoznak rá.

Amikor valaki MG betegségben szenved, zavar támad a test harántcsíkolt izomzatában (amely akaratlagosan irányítható). Az idegrendszerünk kommunikál az izmainkkal, és amikor az idegimpulzusok elérik az idegvégződést, egy acetilkolinnak nevezett neurotranszmitter szabadul fel és kötődik az acetilkolin receptorokhoz, és így lehetővé teszi az izmok összehúzódását. MG esetében az immunrendszer kóros antitesteket termel, olyan molekulákat, amelyek blokkolják vagy károsítják az izmokon található receptorokat. A receptorok károsodása, vagy blokkolása miatt az érintett izmok kevesebb idegimpulzust kapnak , és emiatt képtelenek a teljes összehúzódás fenntartására.

A myasthenia gravis bárkinél, bármely életkorban előfordulhat, bármilyen nemi, faji vagy etnikai csoport esetében. A megbetegedés nem fertőző jellegű.

Sokféle gyógyszer és terápiás lehetőség áll rendelkezésre az MG-vel élő emberek támogatására. Bár a betegség nem gyógyítható, hatékony kezelési tervek és terápiák segítségével sokkal könnyebbé tehető az együttélés az MG-vel.

Általános MG információ

Általános MG információ

Ha szeretné megismerni az MG tüneteit, a betegség különböző típusait, a diagnózis felállítását és az MG kezelésének típusait, fedezze fel forráskönyvtárunkat. Előfordulhat, hogy szeretné megnézni szakmai oldalainkat is az MG kezelésének részleteivel és az MG-vel való együttéléssel kapcsolatban, vagy elolvashatja a Gyakori Kérdésekre (FAQ) vonatkozó oldalunkat annak érdekében, hogy választ kapjon bámilyen egyéb, Önben felmerülő kérdésre.

Olvasson tovább
Az MG típusai

Az MG típusai

A myasthenia gravis milyen típusait különböztetjük meg?

Bővebben
Az MG tünetei

Az MG tünetei

Melyek a myasthenia gravis legfontosabb tünetei?

Bővebben
Az MG diagnózisa

Az MG diagnózisa

A myasthenia gravis tüneteinek észlelésekor így állapítható meg a diagnózis.

Bővebben
Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.