Gyakori kérdések (FAQ)

Mi az a myasthenia gravis ?

A myasthenia gravis (MG) olyan krónikus megbetegedés, amely évekig fennmaradhat. Akkor fordul elő, amikor a vérben lévő antitestek blokkolják az idegek és az izmok közötti normális kommunikációt, ami izomgyengeséget okoz. Ez az állapot kiszámíthatatlan lehet, és amennyiben nem kezelik, annyira legyengítheti Önt, hogy még a kisebb feladatok elvégzése is küzdelmet jelenthet.

 • Az MG két legszélesebb körben előforduló típusa az ocularis myasthenia gravis és a generalizált myasthenia gravis (más néven gMG).
  • Az ocularis forma esetében gyakran fáradtak a szemhéjak és a szem körüli izmok. A legtöbb ember először ezeket a tüneteket észleli
  • Generalizált myasthenia gravisvban (gMG) az egész testében – beleértve a szemeit is – gyengeséget tapasztalhat
 • Az MG egyéb típusai közé tartozik az átmeneti újszülöttkori és a juvenilis MG

Melyek a myasthenia gravis tünetei?

A tünetek egyénenként változhatnak. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az alábbiak:

 • A szemhéj mozgását szabályozó izmok érintettsége, ami az arckifejezés változásait okozza, például a szem körüli izmok gyengesége, az egyik vagy mindkét szemhéj csüngése vagy megereszkedése (ptosis) – ez az ocularis myasthenia gravis tüneteinek valószínű oka
 • Homályos látás
 • A nyak vagy a végtagok gyengesége. – nehézséget okoz tartania a fejét, vagy járási nehézséget tapasztal
 • Az egyéb tünetek közé tartozik a légszomj, a nyelési nehézség és a dysarthria (beszédzavar)

Mi okozza a myasthenia gravist ?

A myasthenia gravis az immunrendszer olyan betegsége, amikor tévedésből a test egy egészséges részét veszi célba, ami izomgyengeséget és fáradtságot eredményez. A myasthenia gravis nem tekinthető öröklött vagy fertőző betegségnek. Bármely életkorban felléphet, de jellemző módon az élet későbbi szakaszában jelentkezik.

 • A betegség kapcsolatban áll a csecsemőmiriggyel (thymus-szal))
 • A myasthenia gravisban szenvedőknek gyakran a nagyobb a csecsemőmirigyük a normálisnál

Hogyan kezelik a myasthenia gravist?

A kezelés típusa az Ön életkorától, általános egészségi állapotától, tüneteitől és a betegsége súlyosságától függ.

 • Bizonyos gyógyszerek, mint például a piridosztigmin csökkenthetik az izomgyengeséget és kontrollálhatják tüneteit - Az alábbi szerekkel végzett immunszupresszív kezelés (IST) enyhítheti a tüneteit:
  • kortikoszteroidok, mint a prednizolon
  • nem-szteroid IST-k
 • Monoklonális antitestek
 • Az immunglobulin olyan vérkészítmény, amely lassíthatja az immunrendszer idegrendszer elleni támadását
 • Plazmaferezis (amelynek során a vér folyékony részét, illetve a plazmát elkülönítik a vérsejtektől, és a donor vérből származó antitestekkel pótolják a kóros antitesteket)
 • Kezelőorvosa műtétet ajánlhat Önnek a csecsemőmirigye eltávolítására, ezáltal csökkentve a szteroidok iránti igényét

Mi ronthatja a myasthenia gravist?

Amennyiben Önnél MG-t diagnosztizáltak, fontos, hogy fenntartsa egészséges, kiegyensúlyozott életmódját annak érdekében, hogy támogassa jó közérzetét. Az alváshiány, az extrém hőmérsékletek (forró zuhany vagy fürdő, forró ételek vagy italok, szauna és időjárási tényezők) és egyes vegyszerek, például a rovarirtó szerek súlyosbíthatják tüneteit. A kezeléssel és az MG-vel való együttéléssel kapcsolatban további segítséget kaphat megfelelő információs oldalunkon.

Életveszélyes betegség a myasthenia gravis?

Az MG nem progresszív vagy végzetes betegség, és bár lehetnek életveszélyes szövődményei is, például a myastheniás krízis, az MG-vel diagnosztizált betegek közül sokan normális, kiegyensúlyozott életet élhetnek. Különféle gyógyszerek és kezelési tervek léteznek, amelyeket kezelőorvosa megbeszél Önnel a tünetei enyhítése érdekében.

Genetikai betegség a myasthenia gravis ?

Áz MG általában nem öröklődik. Ha valamelyik családtagja autoimmun betegségben szenved, nem ritka, hogy más családtagnál is előfordul ilyen rendellenesség.

Fájdalmas betegség a myasthenia gravis ?

Ha Ön MG-ben szenved, számos olyan tünetet tapasztalhat, amelyek ezzel a betegséggel függnek össze. Általában ezek közé a tünetek közé tartozik az izomgyengeség (a fej, a nyak, a karok, az ujjak s a lábak izmaiban), ami fáradtságot okoz, de nem fájdalmas.

Hogyan állítható fel a myasthenia gravis diagnózisa?

A myasthenia gravis egy krónikus autoimmun megbetegedés, amelyben a szervezet megtámadja a saját neuromuscularis rendszerét. Mivel az állapot hatása az izmokra, például a szemre, a szájra és a végtagokra ingadozó jellegű, a diagnózis felállítása nehéz feladat lehet. Amennyiben az MG tüneteit tapasztalja, forduljon kezelőorvosához, hogy a diagnózis felállítása érdekében megfelelően kivizsgálhassák Önt. Végig fognak haladni a tünetein, és kikérdezik a kórtörténetét. Előfordulhat, hogy vizsgálatok sorozatát kell elvégezni Önnél a diagnózis alátámasztása érdekében..

 • A vérvizsgálatok során olyan antitestek magas szintjét keresik, amelyek jelen lehetnek az MG-ben szenvedő betegeknél
 • A genetikai tesztek olyan betegségeket vizsgálnak, mint az MG, és alkalmasak lehetnek más, hasonló tünetekkel járó betegségek kizárására
 • Neurofiziológiai vizsgálatok, beleértve a következőket :
  • Az idegek ismétlődő ingerlését (sorozatingerlés) vagy ingerületvezetést tanulmányozó vizsgálatok, amelyek során igen kis elektromos impulzusokat alkalmaznak annak megállapítására, hogy az izom hogyan áll vissza nyugalmi állapotba az ismételt ingerlést követően
  • Electromiogram (EMG) vizsgálat, amely egy izom elektromos aktivitását méri, és képes kimutatni a neuromuscularis rendellenességek miatt fellépő kóros aktivitást
  • Az egyszálas electromiogram (SFEMG) vizsgálat az idegekből az izomba történő átvitelt regisztrálja.
 • A képalkotó eljárások, mint a CT- vagy az MRI szkennelés a csecsemőmirigyet vizsgálja annak kimutatására, hogy nagyobb-e a szokásosnál vagy kórosan megnagyobbodott-e. Az agyi MRI szkennelés egy neurológiai vizsgálat annak ellenőrzésére, hogy a tüneteket nem agyi problémák okozzák-e.
 • A diagnózis megerősítésére vagy tájékozódásként a klinikai döntéshozatal során az egészségügyi szakemberek egy rövid és specifikus vizsgálatot végezhetnek, amelyet “jégtesztnek” (vagy “jégcsomag-tesztnek”) neveznek, annak felmérésére, hogy az MG-ben szenvedő beteg érzékenysége megállapítható-e.
 • Kezelőorvosa edrofónium-tesztelést fog végezni, ha nem egyértelmű a helyzet. Ezt a tesztet csak akkor fogják ajánlani Önnek, ha feltétlenül szükséges, tekintettel az ezzel járó kockázatokra.

Mi az a csecsemőmirigy?

A csecsemőmirigy (thymus) szerepet játszik immunrendszerünk szabályozásában. A mellkason belül, a szegycsont alatt helyezkedik el. A mirigy gyermekkorban növekszik, és a pubertás után kisebbedni kezd. Az MG-ben szenvedő betegeknél a mirigy műkodése kóros, a mérete pedig jellemzően nagy marad.

Milyen más néven ismert a myasthenia gravis?

A myasthenia gravis elnevezés latin és görög eredetű. A név a “súlyos izomgyengeség” jelentésből származik. Az állapotot „MG”-nek is nevezik, és így hivatkoznak rá.

Ha MG-ben szenvedek, vannak olyan gyógyszerek, amelyeket kerülnöm kell?

Ha Ön MG-ben szenved, kezelőorvosának fizikális vizsgálatot kell végeznie a diagnózis felállítása érdekében. Ezt követően, a kezelési terv felállítása mellett gyógyszereket is felírhat Önnek. Elengedhetetlenül fontos, hogy konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt új gyógyszert vagy egy vény nélkül kapható szert alkalmazna, mivel ezek közül több is súlyosbíthatja az MG tüneteit. További információért tekintse meg hasznos útmutatónkat azon vényköteles gyógyszerek típusairól, amelyeket el kell kerülnie vagy óvatosan kell alkalmaznia.

Végezhetek testmozgást myasthenia gravis mellett?

Sok MG-ben szenvedő beteg azt tapasztalja, hogy tüneteinek intenzitása napról napra változik. Beszéljen kezelőorvosával arról, hogy mikor és hogyan végezzen testedzést. Orvosa segíteni fog egy olyan terv kidolgozásában, amely az Ön számára előnyös mennyiségű és típusú testmozgást ír elő. Ügyeljen arra, hogy a gyakorlatok során ne lépje túl a korlátait, tartson szüneteket, és ossza fel a testedzését olyan rövid szakaszokra, amelyeket valószínűleg jobban tolerál. Ha az izomfáradtságtól eltekintve is megáll, ezzzel megakadályozza, hogy túlzásba vigye a testmozgást.

Dolgozhatok myasthenia gravis mellett?

Ön dönt arról, hogy beszéljen-e a munkáltatójával az MG betegségéről. Ha úgy dönt, hogy tájékoztatja munkáltatóját az állapotáról, segítséget kaphat tőlük abban, hogy támogatásukkal úgy dolgozhasson, mint bármely más, MG nélkül élő személy. A stresszes munkahelyi környezetben végzett munka az MG súlyosbodását okozhatja Önnél. Munkaadójának együtt kell működnie Önnel annak érdekében, hogy megoldást találjanak olyan, valószínűleg felmerülő helyzetekre, mint például arra, ha Ön fizikailag nem képes elvégezni egy feladatot.

Terhes vagyok és MG-ben szenvedek, mit várhatok?

Ha terhes vagy terhességet tervez, fontos, hogy beszéljen kezelőorvosával vagy neurológusával MG betegsége konkrét állapotáról. Együtt segíteni fognak megtalálni a legjobb megoldást, és tanácsot adnak Önnek arról, hogyan befolyásolhatja terhességét az MG. Kezelőorvosának gondosan figyelemmel kell kísérnie terhességét.

Autóvezetés myasthenia gravis mellett

Tájékoztatnia kell a hatóságot a betegségéről annak érdekében, hogy megítélhessék az Ön állapotát, és ellenőrizhessék MG betegsége súlyosságát. Az MG diagnózisa nem jelent akadályt az autóvezetés tekintetében, de ajánlatos megtennie a szükséges óvintézkedéseket, például megkérnie valaki mást, hogy vezessen, ha Ön fáradtnak érzi magát.

Genetikai betegség a myasthenia gravis ?

A myasthenia gravis egy autoimmun betegség; nem genetikai eredetű. A veleszületett myastheniás szindrómáknak (CMS) nevezett kórképeknek azonban számos típusa van, – ezek olyan genetikai rendellenességek csoportját jelentik, amelyeknek tünetei hasonlóak a myasthenia gravis tüneteihez. Bár a CMS-nek és a myasthenia gravisnak számos hasonló tünete van, a kiváltó okok eltérőek, – a myasthenia gravis kóros immunválasz következménye, míg a CMS-t genetikai rendellenesség okozza.

Mik azok a veleszületett myastheniás szindrómák (CMS)?

A veleszületett myastheniás szindrómák (CMS) - amelyeket néha helytelenül veleszületett myasthenia gravisnak neveznek -, olyan ritka genetikai rendellenességek csoportját jelentik, amelyeknek tünetei közé tartozik a fizikai aktivitás hatására súlyosbodó izomgyengeség. A legtöbb embernél csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkeznek a CMS tünetei, de ezek egészen felnőttkorig bármikor felléphetnek. Amennyiben Ön mindkét szülőjétől örökölte a hibás gént, valószínűleg megjelenik Önnél a CMS.

A veleszületett myastheniás szindrómáknak több típusa van:

 • A szinaptikus CMS-t egy olyan genetikai hiba okozza, amely az izom és az ideg közötti rést érinti. Gyengeséget, étkezési és légzési nehézségeket, valamint a motoros tevékenységek céljainak késleltetett elérését okozhatja.
 • A preszinaptikus CMS a CMS legkevésbé elterjedt típusa, amit az idegvégződés rendellenessége okoz. Gyakran csecsemőkorban kezdődik, és a szemizmok gyengeségét (ptosist), valamint beszéd-, étkezési és légzési nehézségeket okoz.
 • A posztszinaptikus CMS a CMS leggyakoribb típusa. Olyan izomsejtek okozzák, amelyekben vagy túl kevés az acetilkolin-receptor (AChR), vagy olyan AChR-okat tartalmaz, amelyek nem túl sokáig (Slow-Channel CMS), vagy nem elég sokáig (Fast-Channel CMS) maradnak nyitva. A tünetek az enyhétől a súlyosig terjednek, és az alábbiak lehetnek: súlyos gyengeség, táplálkozási és légzési nehézségek, valamint a motoros tevékenységek céljainak késleltetett elérése.

Hogyan diagnosztizálhatók a veleszületett myastheniás szindrómák (CMS)?

A CMS diagnosztizálása fizikális vizsgálattal, vérvizsgálattal, elektromiográfiával (EMG) és ismétlődő idegstimulációs teszttel (RNS), Tensilon-teszttel és/vagy genetikai vizsgálattal történhet.

Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.