Juvenilis myasthenia gravisJuvenilis myasthenia gravis

Juvenilis myasthenia gravis (JMG)

Mi ez a betegség ?

A juvenilis myasthenia gravis (JMG) egy életen át tartó állapot, amely általában 18 éves életkor előtt kezdődik. Ez az MG leggyakoribb típusa gyermekeknél és fiatal felnőtteknél, (a másik az átmeneti neonatalis MG), és leggyakrabban a fehér tizenéves lányokat érinti.

JMG-ben az immunrendszer által termelt antitestek – amelyek normális esetben a vírusok ellen küzdenek –, tévesen megtámadják az izmok idegi receptorait, ami izomgyengeséghez vezet. Rendelkezésre állnak gyógyszerek és kezelések annak érdekében, hogy segítsenek gyermekének megbirkózni a tüneteivel. Ezek közé tartoznak az acetilkolin-észteráz gátló szerek az enyhe vagy generalizált tünetek kezelésére, valamint a kortikoszteroidok és az immunszupresszív szerek, mint a piridosztigmin. Az olyan kezelések, mint az intravénás immunglobulin-alkalmazás is ajánlhatók, illetve kezelőorvosa javasolhatja a csecsemőmirigy sebészi eltávolítását (a thymectomiát) is, ami egyes esetekben előnyös hatású lehet. JMG-ben a thymectomiát alaposan meg kell fontolni a műtétet követő immunszupresszió miatt, valamint azért, mert gyermekek esetében magas a spontán remisszió aránya.

A juvenilis MG-ben szenvedő fiatalabb betegek kilátásai jók. Megfelelő kezeléssel és gondozással gyermeke teljes életet élhet.

Az MG diagnózisa

Az MG diagnózisa

A juvenilis myasthenia gravis tüneteinek észlelésekor így állítható fel a diagnózis.

Bővebben
Az MG kezelése

Az MG kezelése

Mit tehet gyermeke állapotának enyhítése érdekében, és milyen kezelések állnak rendelkezésre?

Bővebben
Együttélés juvenilis MG-ben szenvedő gyermekkel

Együttélés juvenilis MG-ben szenvedő gyermekkel

Juvenilis MG-ben szenvedő gyermekkel való együttélés a bizonytalansággal való megküzdést jelentheti. Tanulja meg, hogyan kontrollálhatja gyermeke tüneteit napról napra.

Bővebben
Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.