Szemhéjcsüngés (ptosis)Szemhéjcsüngés (ptosis)

Szemhéjcsüngés (ptosis)

A ptosis orvosi kifejezés arra a tünetre, amikor a szem körüli izmok és a szemhéjak megereszkednek vagy lecsüngenek. Gyakran „csüngő szemhéjnak”, vagy néha teljes nevén blepharoptosisnak nevezik. A szemhéjcsüngés (ptosis) előfordulhat az egyik vagy mindkét szemhéjon. Észlelheti a felső szemhéj megereszkedését, ami akkor fordul elő, ha a szemhéj lejjebb lóg a kelleténél. A ptosis a myasthenia gravis gyakori tünete, és sok esetben ez az első tünet, amit a betegségben szenvedő emberek tapasztalnak. Mint minden MG tünet, a ptosis is akkor jelentkezik, amikor a szem környékét kontolláló izmok gyengülnek, beleértve a szemhéjat emelő izmokat is. A szemhéjcsüngés megjelenhet felnőtteknél, de veleszületett tünet is lehet, és egyes embereknél születésüktől fogva jelen van.

Diagnózis

Kezelőorvosa segíthet megállapítani a szemhéjcsüngés mértékét a szemkörnyék és a felső szemhéj vizsgálatával és pontos mérések regisztrálásával. Ha Ön ptosisban szenved, más tüneteket is tapasztalhat. Ezek közé tartozhat a fejfájás, látásproblémák – például a kettős látás -, valamint a beszéd vagy a nyelés nehézsége. Forduljon kezelőorvosához annak érdekében, hogy segítséget kapjon a ptosis diagnózisához és kezeléséhez. Ha kezelőorvosa izomgyengeséget állapít meg, vérvizsgálatot javasolhat annak kiderítésére, hogy Ön myasthenia gravisban is szenved-e.

Kezelés

Fontos, hogy kezelőorvosa a terápia átgondolása előtt diagnosztizálja a szemhéjcsüngést. Néha a blefaroplasztikát ajánlják a ptosisban szenvedő betegek számára. Az eljárás során az izmok helyzetének megváltoztatásával természetesebb, magasabb helyzetbe emelik a felső szemhéjat. A sebész eltávolíthatja a felesleges bőrt vagy szövetet is annak érdekében, hogy feszesebbé tegye a szem körüli területet.

Az MG típusai

Az MG típusai

A myasthenia gravis alábbi típusait különböztetjük meg.

Bővebben
Diagnózis és kezelés

Diagnózis és kezelés

Ismerje meg az elérhető kezelési típusokat és azt, hogyan kaphat segítséget.

Bővebben
Az MG okai

Az MG okai

A myasthenia gravis általában felnőttkorban lép fel. Ismerje meg az MG okait.

Bővebben
Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.