Az MG típusaiAz MG típusai

A myasthenia gravis milyen típusai fordulhatnak elő Önnél?

Az (MG néven is ismert) myasthenia gravis egy krónikus autoimmun betegség, amely gyengeséget és izomfáradtságot okoz. A gyengeség jellemző módon fokozódik az aktív időszakok alatt, és javul a nyugalmi periódusokban. Ez a betegség akkor jelentkezik, ha megszakad az idegek és az izmok közötti normális kommunikáció. A myasthenia gravis bármely életkorban felléphet, de ismeretlen okok miatt általában 40 éven aluli nők és 60 évesnél idősebb férfiak esetében diagnosztizálják.

A myasthenia gravis tünetei általában idővel súlyosbodnak, és a tünetek a betegség fellépése után néhány éven belül válnak a legkifejezettebbekké. Sok beteg esetében az elsőként tapasztalható tünetek a szemhéjak izomzatát és a szem körüli izmokat érintik. Gyakori tünet az egyik vagy mindkét szemhéj megereszkedése (csüngése, amit ptosisnak is neveznek) és a kettős látás (diplopia). A tünetek a szem becsukásakor javulnak vagy megszűnnek.

A myasthenia gravisnak számos különböző típusa van. Bár a betegség nem gyógyítható, a kezelés segíthet sok tünet enyhítésében és kontrollálásában, beleértve az izomgyengeséget, ezáltal lehetővé téve megszokott élete folytatását.

Melyek az MG gyakori típusai?Melyek az MG gyakori típusai?

Áttekintés – Melyek az MG gyakori típusai?

A myasthenia gravis két fő típusa a generalizált myasthenia gravis és az ocularis myasthenia gravis. Az MG egyéb típusai közé tartozik az átmeneti neonatalis és juvenilis MG. Néhány betegnél az MG egynél több típusa is felléphet.

Generalizált myasthenia gravis (gMG)

A generalizált myasthenia gravis (gyakori rövidítéssel gMG) azt jelenti, hogy a betegség súlyos és testszerte gyengeséget okozhat Önnél, beleértve a szemeket is. A generalizált myasthenia gravis egy krónikus autoimmun megbetegedés, amit nem tartanak genetikai eredetűnek. Néha az MG ugyanazon család több tagjánál is előfordulhat. A generalizált MG a szemtüneteket tapasztaló egyének körülbelül 50-80%-ánál lép fel, és a betegeknél fokozatosan jelentkeznek olyan egyéb tünetek, mint a beszédzavar (dysarthria), a légszomj, valamint a rágási és nyelési problémák (dysphagia). A generalizált MG jellegzetes tünetei a fokozódó izomgyengeség a végtagokban, valamint a mozgási és a légzési nehézség.

Ocularis myasthenia gravis

Az ocularis MG a szem területét érinti, és azt tapasztalhatja, hogy a szemeit fáradtnak érzi, kettős látást vagy foltot észlel, amikor szemhéjai megereszkednek. Ocularis MG esetében a szemeket mozgató és a szemhéjakat szabályozó izmok könnyen kifáradnak és elgyengülnek. Az MG-ben szenvedő egyének körülbelül 15%-a csak a szemproblémákat tapasztalja. Az ocularis MG elérhető kezeléseiről többet is megtudhat a megfelelő oldalunkon.

Az átmeneti neonatalis myasthenia gravis (TNMG)

Az MG egyéb formáitól eltérően az átmeneti neonatalis myasthenia gravis (TNMG) a myasthenia gravisban szenvedő anyáktól született csecsemők mindössze 10-15%-át érinti. Az újszülöttek tünetei általában néhány órán belül megjelennek, de legfeljebb a szülést követő 24 órán belül jelentkeznek. Megnyugtató, hogy a tünetek általában idővel maguktól megszűnnek. Vannak olyan tünetek, amelyekre figyelnie kell az újszülöttjénél : ilyenek a táplálási és a szopási nehézségek, valamint a gyenge izomtónus. Egyes csecsemőknél légzési problémák is jelentkezhetnek, és végtagjaik lazának tűnhetnek. Az olyan, MG-ben szenvedő nőknél, akiknek sebészileg már eltávolították a csecsemőmirigyét, kisebb a kockázata annak, hogy ilyen betegségben szenvedő gyermeknek adjanak életet. Ha Önnél gyermekkorában ezt a betegséget diagnosztizálták, megnyugtatónak találhatja, hogy a TNMG-ben szenvedő gyermekek esetében nem magasabb a kockázata annak, hogy későbbi életük során az MG egyéb formái lépjenek fel náluk. A csecsemőmiriggyel kapcsolatban több információt találhat a megfelelő oldalunkon.

Juvenilis myasthenia gravis

A juvenilis MG egy másik, ritka immunbetegség, amely a gyermekeket érinti, és általában 18 éves életkor előtt jelentkezik. A terápia során a tüneteket az életmódra ható tényezők (alvás és táplálkozás) befolyásolásával és orvosi beavatkozások segítségével kezelik. Ezek közé tartozhatnak a gyógyszerek, mint a piridosztigmin vagy a kortikoszteroidok, illetve olyan kezelések, mint az intravénás immunglobulin-alkalmazás. A sebészi kezelés során thymectomiát (a csecsemőmirigy eltávolítását) végeznek, ami nagyon hatásos módszer lehet a betegség kezelésében, azonban a továbbiakban immunszupressziót válthat ki. A fentiek, valamint a spontán remisszió gyermekek esetében tapasztalható magas aránya miatt az operációval kapcsolatos döntést nagy körültekintéssel kell meghozni. A csecsemőmirigyre vonatkozó további információért kérjük, keresse fel a megfelelő információs oldalt.

Ha szeretne többet megtudni a diagnózis felállításáról és az MG kezelésének típusairól, keresse fel forráskönyvtárunkat.

Az MG diagnózisa

Az MG tünetei

Melyek a myasthenia gravis legfontosabb tünetei?

Bővebben
Az MG diagnózisa

Az MG diagnózisa

A myasthenia gravis tüneteinek észlelésekor így állapítható meg a diagnózis.

Bővebben
Az MG okai

Az MG okai

A myasthenia gravis általában a felnőttkorban lép fel. Ismerje meg az MG okait.

Bővebben
Ha bármi aggasztja, amit ebben a cikkben olvasott, kérjen tanácsot kezelőorvosától.