Reumatoid artrítisz

Mi az a reumatoid artrítisz?

Doctor examining handDoctor examining hand

A reumatoid artrítisz a betegségek azon típusához tartozik, amelyeket autoimmun megbetegedéseknek nevezünk. Az immunrendszer szervezetünk természetes önvédelmi rendszere, és normális esetben megvéd bennünket a fertőzésektől és a betegségtől. Autoimmun betegségekben a szervezetünk immunrendszere tévesen a saját testünk egészséges szöveteit támadja meg, például az ízületeket, gyulladást okozva ezekben.

A gyulladás általában fontos szerepet tölt be az immunrendszer fertőzés elleni küzdelmében azáltal, hogy a szokásosnál több vért és folyadékot juttat a területre. Reumatoid artrítiszben azonban a gyulladás és a folyadékgyülem az ízületben fájdalmat és merevséget válthat ki, valamint az ízület tartós károsodását is okozhatja.

Melyek a reumatoid artrítisz tünetei?

A reumatoid artrítisz fő tünetei az ízületi fájdalom, a duzzanat és a merevség. A reumatoid artrítisz a testünk bármely ízületében okozhat problémákat, bár gyakran a kezek és a lábak kisízületeit érinti legelőször.

A reumatoid artrítisz szimmetrikus ízületi gyulladás, ami azt jelenti, hogy általában hasonló módon érinti a test mindkét oldalát, bár ez nem mindig van így.

A reumatoid artrítisz tünetei egyénről-egyénre változhatnak, és általában néhány hét alatt jelentkeznek. A tünetek megjelenhetnek és elmúlhatnak, és változhatnak még az idő függvényében is.Az ízületeket érintő fő tünetek a következők:

Fájdalom

PainPain

A reumatoid artrítiszhez társuló fájdalom általában sajgó, lüktető jellegű. Gyakran rosszabb reggelente és az inaktív periódusokat követően.

Merevség

StiffnessStiffness

Az érintett ízületeket gyakran érezheti merevnek és fájdalmasnak. Előfordulhat például, hogy nem tudja teljesen behajlítani az ujjait, ha a keze érintett. A merevség gyakran rosszabb reggelente és az inaktív periódusokat követően.

Duzzanat, vörösség és melegség

Swelling, redness and warmthSwelling, redness and warmth

Gyulladás keletkezik az ízületi tokon belül, emiatt az ízületei megduzzadnak, érzékennyé válnak, és tapintásra melegnek tűnnek. Egyes embereknél kemény duzzanatok (reumás csomók) alakulhatnak ki a bőr alatt, az érintett ízületek körül.

A reumatoid artrítisz egyéb tünetei

Egyes, reumatoid artrítiszben szenvedő betegek több általános tünet együttesét tapasztalhatják, mint például:

 • Fáradékonyság és energiahiány (fáradtság)
 • Izzadás
 • Magas testhőmérséklet (láz)
 • Rossz étvágy
 • Fogyás

A reumatoid artrítisz a test más részein is okozhat problémákat. Szemszárazság vagy mellkasi fájdalom léphet fel, ha a szeme, a szíve vagy a tüdeje érintett.

Mi okozza a reumatoid artrítiszt?

What causes rheumatoid arthritis? What causes rheumatoid arthritis?

A reumatoid artrítisz bármely életkorban előfordulhat felnőtteknél. Leggyakrabban 40 és 60 éves kor között kezdődik.

Ahogy már korábban említettük, a reumatoid artrítisz egy autoimmun megbetegedés, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer megtámadja a szervezet egészséges szöveteit. Az azonban még nem ismert, mi váltja ezt ki.

Normális működés esetén az Ön immunrendszere antitesteket termel, amelyek megtámadják a vírusokat és a baktériumokat, segítve ezáltal a fertőzés elleni küzdelmet. Reumatoid artrítiszben az Ön szervezetének immunrendszere tévesen küldi ezeket az antitesteket az ízületi tokok belsejébe, ahol megtámadják az ízület körüli szövetet.

Ennek következtében az ízületeit fedő vékony sejtréteg (a szinoviális membrán) gyulladttá és fájdalmassá válik, és olyan vegyületeket bocsájt ki, amelyek károsítják a közelben az alábbiakat:

 • csontokat
 • az inakat (amelyek a csontot az izommal kötik össze)
 • porcot (amely a csontot más csontokkal köti össze)
 • szalagokat (amelyek a csontot a porccal kötik össze)

A reumatoid artrítisz kockázati tényezői

Van néhány olyan tényező, amelyek fokozhatják a reaumatoid artrítisz kialakulásának kockázatát, beleértve a következőket:

 • Genetika – van néhány arra utaló bizonyíték, hogy a reumatoid artrítisz megjelenhet családokon belül, bár a betegség öröklődésének kockázata alacsonynak tekinthető, és a feltételezések szerint a gének csak kis szerepet játszanak ebben a betegségben.
 • Környezeti tényezők - több faktor játszhat szerepet, például egy fertőzés, vagy egy nagy stresszt okozó esemény az életében.
 • Dohányzás – vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a dohányzás összefügg a reumatoid artrítisszel. A dohányzás és bizonyos gének együttes előfordulása jelentősen növeli a reumatoid artrítisz kialakulásának kockázatát, valamint a reumatoid artrítisz súlyosabb formájának fellépését is.
 • Hormonok – a reumatoid artrítisz gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Ennek oka az ösztrogén hormon hatása lehet.
 • Testsúly – ha túlsúlyos, akkor jelentősen nagyobb az esélye Önnél a reumatoid artrítisz kialakulásának, mint egészséges testsúly esetében.

Olvasson tovább

axspa

Axiális spondiloartrítisz és spondilítisz ankilopoetika

Az axiális spondiloartrítisz és a spondilítisz ankilopoetika krónikus reumás megbetegedések, melyek gyulladást okoznak a gerincoszlopban.

Bővebben
psoriatic arthritis

Artrítisz pszoriatika

Az artrítisz pszoriatika az ízületi gyulladások azon típusa, amely a pszoriázissal (pikkelysömör) együtt jelentkezik.

Bővebben
diagnose

A gyulladásos ízületi betegségek diagnosztizálása

Kezelőorvosa számos olyan vizsgálatot végezhet Önnél, amelyek segítségével kiderül, milyen típusú gyulladásos ízületi betegsége van.

Bővebben