A gyulladásos ízületi betegségek biológiai terápiája

Mi az a biológiai terápia?

A biológiai gyógyszer vagy biológikum olyan típusú terápia, amelyet néhány hosszan tartó megbetegedés kezelésére alkalmaznak, mint az axiális spondiloartrítisz, a spondilítisz ankilopoetika, az artrítisz pszoriatika és a reumatoid artrítisz.

biologic treatment biologic treatment

A hagyományos gyógyszerektől - mint az ibuprofén és a paracetamol - eltérően a biológiai gyógyszereket élő szervezetekből állítanak elő. A gyártásukhoz használt anyag sok forrásból származhat, beleértve az emberi, állati és a mikroorganizmus-eredetet, például a baktériumokat vagy a gombákat.

A biológikumok a 'célzott terápia' egyik típusát jelentik, melyeket speciálisan úgy fejlesztettek ki, hogy elnyomják az immunrendszer bizonyos részeit. Mivel fehérjék, ezek a gyógyszerek nem adhatók tabletta formájában. Ehelyett alkalmazásuk a bőr alá vagy a véráramba adott injekció formájában történik.

A biológiai terápiákat csak olyan embereknél alkalmazzák, akik korábban már részesültek betegségüknek megfelelő terápiában, és amelyekre nem reagáltak jól. A biológiai terápiákat gyakran más gyógyszerekkel, például metotrexáttal együtt alkalmazzák.

A biológiai terápiák szerepe a gyulladásos ízületi betegségekben

A biológiai gyógyszerek segíthetnek mérsékelni a túlzott mértékű gyulladást, a fájdalmat és a merevséget.

3-6 hónapig is eltarthat, amíg a biológiai készítmény kiváltotta javulás láthatóvá válik. Ha azonban még ilyenkor sem észlelhető javulás, vagy súlyos mellékhatások lépnek fel, általában ajánlatos a kezelés megszakítása. Reumatológusa ekkor ajánlhat Önnek ehelyett egy másik biológiai készítményt. Nem minden biológiai gyógyszer hat ugyanazon a módon, így abban az esetben, ha az egyik nem hat, a másik még mindig lehetőséget jelenthet.

Side effects Side effects

A gyulladásos ízületi betegség kezelésében alkalmazott biológiai gyógyszerek

A biológiai terápiának több típusa van, amelyeket engedélyeztek az Európai Unió oszrágaiban gyulladásos ízületi betegségek különböző formáinak kezelésére. Ezek mindegyike a szervezetben jelenlévő, túlzott mértékű gyulladás csökkentése révén fejti ki hatását.

  1. Tumornekrózis-faktor-alfa-inhibitorok (anti-TNF)
  2. Interleukin-gátlók (anti-IL)
  3. B-sejt terápia
  4. T-sejt terápia
Anti-TNF kezelés

Az anti-TNF kezelések meggátolják a tumornekrózis-faktornak (TNF-nek) nevezett fehérje hatását, amely a gyulladásos ízületi betegségben szenvedő egyénekben túlműködik.

A túl nagy mennyiségben jelenlévő TNF gyulladást és károsodást okoz a csontokban, a porcokban és a szövetekben. Az anti-TNF kezelések blokkolják a TNF hatását, és csökkenthetik a szervezetében és ízületeiben jelenlévő, túlzott mértékű gyulladást.

Anti-IL kezelés

A gyulladásos ízületi betegségben szenvedő emberek szervezetében igen magas az interleukinoknak nevezett fehérjék szintje. Az interleukinok fontos szerepet játszanak a a gyulladásos ízületi betegségekben fellépő, túlzott mértékű gyulladás kiváltásában. Az anti-IL kezelések úgy hatnak, hogy semlegesítik bizonyos interleukinok hatását, és csökkenthetik a szervezetében és ízületeiben jelenlévő, túlzott mértékű gyulladást.

B-sejt terápia

A gyulladásos ízületi betegség a szervezet immunrendszerének túlzott aktivitását váltja ki, aminek következtében a szervezet immunrendszerének B-sejteknek nevezett sejtcsoportja tévesen megtámadja a test saját szöveteit. A B-sejt terápia a B-sejtek aktivitásának csökkentése révén hat, ezáltal mérsékelve a gyulladást, a fájdalmat és a duzzanatot reumatoid artrítiszben.

T-sejt terápia

A T-sejtek a szervezet immunrendszerének olyan sejtcsoportját alkotják, amely megtámadja a szervezet saját szöveteit, duzzanatot és ízületi károsodást okozva. A T-sejt terápia azáltal fejti ki hatását, hogy megakadályozza a T-sejtek kommunikációját egymással, és ezáltal segíti a gyulladás csökkentését. A terápia ezen típusát csak a súlyos gyulladásos ízületi betegségben alkalmazzák, bizonyos helyzetekben.

Olvasson tovább

Non-biologic Treatments for Inflammatory Arthritis

A gyulladásos ízületi betegségek nem-biológiai kezelései

Fájdalomcsillapítók, szteroidok és egyéb kezelések alkalmazhatók a tünetek enyhítésére.

Bővebben
Diagnosing Inflammatory Arthritis

A gyulladásos ízületi betegségek diagnosztizálása

Kezelőorvosa számos olyan vizsgálatot végezhet Önnél, amelyek segítségével kiderül, milyen típusú gyulladásos ízületi betegsége van.

Bővebben
Living With Inflammatory Arthritis

Együttélés gyulladásos ízületi betegséggel

Gyulladásos ízületi betegséggel együtt élni kihívás, de van elérhető segítség.

Bővebben