Terhesség és a gyulladásos ízületi betegség

Gyermekvállalás tervezése és terhesség gyulladásos ízületi betegségben

Ha Ön gyulladásos ízületi betegséggel él, nagyon fontos, hogy úgy tervezze terhességét, hogy Ön és kezelőorvosa a legjobb kezelésmód mellett dönthessen. Kezelőorvosa azt is meg fogja vizsgálni, hogy klinikai szempontból szükség van-e az Ön gyógyszerére, és biztosítja annak összeegyeztethetőségét a terhességgel.

Gondolkozzon előre!

  • A terhességeknek körülbelül a fele nem tervezett.
  • A fogamzásgátlás hatékonysága függ a módszertől és annak helyes alkalmazásától.

Ez az információ tehát még abban az esetben is fontos lehet Önnek, ha nem gondol gyermekvállalásra.

Családtervezés

Family planningFamily planning

A legjobb tipp - Minél korábban beszélje meg családtervezési lehetőségeit az Önt kezelő egészségügyi szakemberekkel (pl. a háziorvosával, a nővérrel, a reumatológussal, a szülész-nőgyógyásszal, a szülésznővel és a gyógyszerésszel).

A gyulladásos ízületi betegség nem jelenti azt, hogy Ön nem eshet teherbe, de a fogamzás a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe. Ennek számos különböző oka lehet, beleértve a betegsége aktivitását, illetve az Önnél alkalmazott gyógyszereket.

Tüneteinek kontrollálása a terhesség előtti időszakban rendkívül fontos, mert ez segít biztosítani az Ön és gyermeke lehető legjobb egészségi állapotát és a legkedvezőbb kimenetelt.

Betegségének kontrollálását a terhesség előtt, alatt és utána is folytatni kell. Azonban nem minden gyógyszer alkalmazása egyeztethető össze a terhességgel, ezért reumatológusa el fogja magyarázni Önnek, ha módosítani kell a terápián. Beszéljen a kezelését végző szakemberekkel arról, melyek az Ön számára legmegfelelőbb lehetőségek.

Amint elhatározza, hogy megpróbálkozik a terhességgel, folytatnia kell vagy el kell kezdenie a kezelését végző szakemberek által ajánlott vitaminok és ásványi anyagok szedését. Beszéljen a gondozást végző szakemberekkel, ha gyógyszereket szed, beleértve a gyulladásos ízületi betegség kezelésére alkalmazottakat.

Terhessége alatt

PregnancyPregnancy

A terhesség időtartama körülbelül 40 hét, amely három fázisra oszlik: az első, a második és a harmadik trimeszterre, melyek mindegyike három hónapig tart.

A terhesség rövid távú változásokat idéz elő immunrendszerében. Ennek eredményeként egyes, axiális spondiloartrítiszben (axSpA), artrítisz pszoriatikában (PsA) vagy reumatoid artrítiszben (RA) szenvedő nők tüneteik javulását vagy megszűnését tapasztalják a terhesség alatt, különösen a második és a harmadik trimeszterben. Bizonyos nők esetében a tünetek nem változnak vagy még rosszabbodhatnak is.

Fontos, hogy számítson a fellángolások lehetőségére a terhesség alatt és a szülést követően oly módon, hogy érdeklődik a megfelelő gyógyszerekről, szükség esetén változtat az életmódján, és megbeszéli partnerével és a szociális hálózattal az Ön számára esetleg szükséges valamennyi támogatási lehetőséget.

Számos, a terhességgel és a szoptatással összeegyeztethető kezelési lehetőség áll rendelkezésére.

A terhesség alatt, illetve bizonyos kezelések alkalmazása során nem minden védőoltás adható be. Beszéljen a kezelését végző szakemberekkel az Ön számára esetleg szükséges bármely védőoltásról.

A szülés alatt és azután

A gyulladásos ízületi betegséggel élő nőknek meg kell beszélniük a szülési tervet a kezelésüket végző egészségügyi szakemberekkel. Amennyiben az ízületi gyulladás az alsó háti szakaszon vagy a csípőjében jelentkezik, fentiek a szülést megnehezíthetik, de lehetőség van olyan más pozitúrát választani, amely megkönnyíti azt. Epidurális érzéstelenítés vagy császármetszés szintén megfontolható. A terhessége alatt valamennyi említett lehetőséget meg kell beszélnie a kezelését végző szakemberekkel, hogy megtervezhessék az Ön számára legmegfelelőbb szülést.

Az újszülöttről való gondoskodás nehéz feladat lehet a gyulladásos ízületi betegséggel élők számára. Tünetei a terhesség alatt változhatnak, de még akkor is, ha tünetei a terhesség alatt javultak, visszatérhetnek a szülést követően. Korai előre tervezéssel felkészülhet bármilyen változásra, amit tapasztal.

Próbáljon előre tervezni, és beszéljen a kezelését végző egészségügyi szakemberekkel egy olyan kezelési terv kidolgozásáról, amely a legjobban megfelel Önnek. Betegsége kontroll alatt tartása segíthet abban, hogy kezelni tudja ezt a speciális, de kihívásokkal teli időszakot. Emellett kérjen segítséget partnerétől, családjától, barátaitól és a segítő hálózatoktól, amíg hozzászokik az újszülött babájával közös életéhez. Ezáltal több ideje jut majd a pihenésre, ha szüksége van rá.

Mindenképpen kérjen útmutatást az Önt kezelő egészségügyi szakemberektől, és kérjen további segítséget a védőnőktől, fizioterapeutáktól vagy foglalkozás-egészségügyi szakembertől, akik tanáccsal láthatják el arról, hogyan tarthatja kezében, öltöztetheti, fürdetheti és etetheti könnyebben a kisbabáját. Az Önt kezelő egészségügyi szakemberek is elláthatják információval az olyan, speciálisan tervezett termékekkel kapcsolatban, amelyek segíthetnek Önnek kisbabája gondozásában.

Kérjük, beszéljen a kezelését végző egészségügyi szakemberekkel szülés előtt, hogy megvitassák a szülési tervet.

Szoptatás

Breastfeeding Breastfeeding

Sok axSpA-ban, PsA-ban vagy RA-ban szenvedő nő sikeresen tud szoptatni, ha ezt választja. Az, hogy Ön a szoptatás mellett vagy ellene dönt, számos tényezőtől függ, beleértve a személyes választást, a kezelését és a betegsége kontrolljának szintjét.

A szoptatás előnyös mind az Ön, mind kisbabája számára, nem minden gyógyszer alkalmazható azonban szoptatás alatt, mivel bizonyos szerek bejuthatnak az anyatejbe. A kezelés felfüggesztése a szoptatás érdekében súlyosbíthatja a tüneteit, és hatással lehet a csecsemője gondozásával kapcsolatos képességére.

Bár javasolt a szoptatás, az anyák egy része különböző okok miatt ellene dönthet, vagy esetleg nem képes szoptatni. Ha nincs lehetőség a szoptatásra, a tápszer alkalmazása elfogadható alternatíva.

Nagyon fontos, hogy beszéljen a kezelését végző egészségügyi szakemberekkel, mielőtt bármilyen döntést hoz a kezelési tervével kapcsolatban.

Ha idejében megbeszéli a kezelés lehetőségeket, módosíthatja a kezelését, amennyiben szükséges.

Tovább fogom adni a gyulladásos ízületi betegségemet a kisbabámnak?

Érthető, ha aggódik betegsége továbbadása miatt. Van erre esély, a betegsége örökölhető, sok esetben azonban nem öröklődik. Betegsége átörökítésének módja összetett. A betegség továbbadásának kockázata eltérő az Ön konkrét állapotától függően. RA esetében ez a kockázat a 30 közül 1 és a 100 közül 1 között változik. A PsA esetében ez az érték körülbelül 30 közül 1, az AS/axSpA esetében pedig 6 közül 1 és 10 közül 1 közé esik.

Lifestyle Changes for Inflammatory Arthritis

A gyulladásos ízületi betegséggel élőknek fontos az életmódváltoztatás

Néhány kisebb életmódbeli változtatás segíthet a tünetei enyhítésében.

Bővebben
Mental Wellbeing for Inflammatory Arthritis

A mentális egészség fontossága

Krónikus betegséggel élni nagyon nehéz, de fontos, hogy próbáljon pozitív maradni.

Bővebben
Flare Management for Inflammatory Arthritis

A fellángolások kezelése

Stratégiák, melyek segíthetnek megbirkózni a fellángolásokkal, akár rövidebb ideig tartó, vagy súlyosabb fellángolások jelentkeznek.

Bővebben