A gyulladásos ízületi betegségek nem-biológiai terápiája

consultation consultation

A gyulladásos ízületi betegségek kezeléseit az adott betegség, annak tünetei és ezek súlyossága szerint döntik el. Jelenleg a gyulladásos ízületi betegségek nem gyógyíthatóak, de rendelkezésre állnak olyan kezelések, amelyek segítenek enyhíteni a tüneteket.

A kezelés fő célja a tüneteinek enyhítése, a betegség progressziójának lassítása és az Ön életminőségének javítása.

Az esetek többségében a kezelés testmozgás, fizioterápia, foglalkozás-terápia, podiátria, műtét és gyógyszeres terápia kombinációjából állhat.

A gyulladásos ízületi betegségek kezelésére alkalmazott nem-biológiai gyógyszerek

Patient with tabletPatient with tablet

Fájdalomcsillapítók (analgetikumok), csökkentik a fájdalmat, és gyakran más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák őket.

A nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-k) segíthetik a duzzanat (gyulladás) és a fájdalom enyhítését az ízületeiben. Ezeket a készítményeket is gyakran más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák.

Mint minden gyógyszernek, az NSAID-oknak is lehetnek mellékhatásai. Kezelőorvosa mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy csökkentse ezeket a kockázatokat, például a tünetei kontrollálásához szükséges legkisebb dózis felírásával.

A betegség-módosító reuma-ellenes gyógyszerek (DMARD-ok) úgy hatnak, hogy az ízületek túlzott mértékű gyulladást kiváltó okokkal veszik fel a küzdelmet. A DMARD-ok közé tartozik a metotrexát, illetve a JAK-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportja. A DMARD-ok csökkenthetik a fájdalmat, a merevséget és a duzzanatot a gyulladásos ízületi betegségben szenvedő embereknél.

A DMARD hatásainak nyilvánvalóvá válása néhány hetet vagy hónapot vehet igénybe. Egyes DMARD-ok gyorsabban hatnak, mint mások, ezért fontos, hogy folytassa a gyógyszerszedést még akkor is, ha először nem lát semmilyen változást.

A kortikoszteroidok (szteroidok) csökkentik a gyulladást, de hosszabb ideig tartó alkalmazás esetén mellékhatásokat okozhatnak. Izomba adott injekció vagy tabletta formájában alkalmazhatóak. Bár hasznosak lehetnek a fájdalom és az ízületi gyulladás tekintetében, lehetséges mellékhatásaik miatt gyakran nem tartoznak az elsőként választott gyógyszerek közé hosszú távú kezelés esetén.

Olvasson tovább

Biologic Treatments for Inflammatory Arthritis

A gyulladásos ízületi betegségek biológiai terápiája

A biológiai kezelések a tünetek okát célozzák az életminőség javítása érdekében.

Bővebben
Diagnosing Inflammatory Arthritis

A gyulladásos ízületi betegségek diagnosztizálása

Kezelőorvosa számos olyan tesztet és képalkotó vizsgálatot végezhet Önnél, amelyek segítségével kiderül, milyen típusú gyulladásos ízületi betegsége van.

Bővebben
Living With Inflammatory Arthritis

Együttélés gyulladásos ízületi betegséggel

Gyulladásos ízületi betegséggel együtt élni kihívás, de van elérhető segítség.

Bővebben