Artrítisz pszoriatika

Mi az artrítisz pszoriatika?

Doctor examining handDoctor examining hand

Az artrítisz pszoriatika az ízületi gyulladások azon típusa, amely a pszoriázissal (pikkelysömör) együtt jelentkezik. Az artrítisz pszoriatika általában az ízületeket érinti, gyulladást (duzzanatot), merevséget és fájdalmat okozva. Hasonlóan a pikkelysömörhöz, az artrítisz pszoriatika is hosszan tartó megbetegedés.

Az artrítisz pszoriatika a betegségek azon típusához tartozik, amelyeket autoimmun megbetegedéseknek nevezünk.

A gyulladás általában fontos szerepet tölt be az immunrendszer fertőzés elleni küzdelmében azáltal, hogy a szokásosnál több vért és folyadékot juttat az érintett területre. Artrítisz pszoriatikában azonban a gyulladás és a folyadékgyülem az ízületben fájdalmat és merevséget válthat ki, valamint az ízület tartós károsodását is okozhatja.

Melyek az artrítisz pszoriatika tünetei?

Az artrítisz pszoriatika fő tünetei az ízületi fájdalom, a duzzanat és a merevség. Az artrítisz pszoriatika a test bármely ízületében okozhat problémákat, de a betegség leggyakrabban a kezeket, lábakat, térdeket, a nyakat, a gerincet és a könyököket érinti.

Az artrítisz pszoriatika tünetei egyénről egyénre változhatnak. Bizonyos betegeknek több ízületet érintő, súlyos problémáik lehetnek, míg mások csak 1 vagy 2 ízületben tapasztalhatnak enyhe tüneteket.

Lehetnek olyan időszakok, amikor javulnak a tünetek (remisszió), valamint olyan periódusok, amikor súlyosbodnak (fellángolás).

Kolbászujj/dactylitis (duzzadt kéz-és lábujjak)

Dactylitis Dactylitis

A duzzadt kéz- és lábujjak fájdalmasak lehetnek. A kolbászujj leggyakrabban egy vagy két ujjat vagy lábujjat érint egyszerre.

Fájdalom és merevség

Pain and stiffnessPain and stiffness

Az érintett ízületeket gyakran érezheti merevnek és fájdalmasnak. Előfordulhat például, hogy nem tudja teljesen behajlítani az ujjait, ha a keze érintett. A fájdalom és a merevség gyakran rosszabb reggelente és az inaktív periódusokat követően.

Duzzanat, vörösség és melegség

 Duzzanat, vörösség és melegség Duzzanat, vörösség és melegség

Gyulladás keletkezik az ízületi tokon belül, emiatt az ízületek megduzzadnak, és tapintásra forrónak tűnnek és érzékennyé válnak.

Az inak és a szalagok tapadási helyének gyulladása (Enthesitis)

EnthesitisEnthesitis

Fájdalmas gyulladás azokon a területeken, ahol a szalagok, illetve az inak a csontokhoz tapadnak. A leggyakrabban a sípcsont felső részén, a sarok mögött vagy alatt, valamint ott fordul elő, ahol a bordák csatlakoznak a szegycsonthoz. Ha az Ön bordái érintettek, mellkasi fájdalmat tapasztalhat, és nehezére eshet a mély levegővétel.

Szemgyulladás (Uveitis)

Uveitis Uveitis

A szemgyulladás tünetei a fájdalmas, könnyező vagy kivörösödött szemek, a homályos látás és az érzékenység erős fényre.

Az artrítisz pszoriatika egyéb tünetei

Egyes artrítisz pszoriatikában szenvedő betegek olyan általános tüneteket tapasztalhatnak, mint:

  • A köröm elváltozásai (horpadások, kis bemélyedések vagy a körömlemez leválása a körömágyról)
  • Fáradékonyság és energiahiány (fáradtság)
  • Magas testhőmérséklet (láz)
  • Izzadás
  • Rossz étvágy
  • Fogyás

Mi okozza az artrítisz pszoriatikát?

Az artrítisz pszoriatika előfordulhat pikkelysömör nélkül is. Kimutatták, hogy a pszoriázisban szenvedő emberek 20-40%-át érinti. Az artrítisz pszoriatika általában a pszoriázis diagnózisát követő 10 éven belül megjelenik, bár egyes emberek már azelőtt tapasztalhatnak ízületi problémákat, hogy bármilyen bőrtünetük jelentkezne.

Ahogy már korábban említettük, az artrítisz pszoriatika egy autoimmun megbetegedés, ami azt jelenti, hogy az immunrendszer megtámadja a szervezet egészséges szöveteit. Az azonban még nem ismert, mi váltja ezt ki, illetve mi az oka annak, hogy egyes, pszoriázisban szenvedő egyéneknél megjelenik az artrítisz pszoriatika, másoknál pedig nem.

Normális működés esetén az Ön immunrendszere termel bizonyos vegyületeket, amelyek megtámadják a vírusokat és a baktériumokat, segítve ezáltal a fertőzés elleni küzdelmet. Artrítisz pszoriatikában az Ön szervezetének immunrendszere tévesen küldi ezeket a vegyületeket az ízületi tokok belsejébe, ahol az ízületet körülvevő szövetben fájdalmat és gyulladást okoznak.

Az artrítisz pszoriatika kockázati tényezői

Van néhány olyan tényező, amelyek fokozhatják az artrítisz pszoriatika kialakulásának kockázatát, beleértve a következőket:

  • Genetika – az artrítisz pszoriatikával és pikkelysömörrel diagnosztizált emberek körülbelül 40%-ának van olyan családtagja, aki érintett ebben a betegségben
  • Környezeti tényezők - több dolog játszhat szerepet, például vírus, fertőzés, valamilyen trauma vagy egy nagy stresszt okozó esemény az életében
  • Dohányzás –vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a dohányzás összefügg az artrítisz pszoriatikával

Olvasson tovább

axspa

Axiális spondiloartrítisz és spondilítisz ankilopoetika

Az axiális spondiloartrítisz és a spondilítisz ankilopoetika krónikus reumás megbetegedések, melyek gyulladást okoznak a gerincoszlopban.

Bővebben
Rheumatoid arthritis

Reumatoid artrítisz

A reumatoid artrítisz egy fájdalmas megbetegedés, amit az ízületek gyulladása okoz.

Bővebben
diagnosing

A gyulladásos ízületi betegségek diagnosztizálása

Kezelőorvosa számos olyan vizsgálatot végezhet Önnél, amelyek segítségével kiderül, milyen típusú gyulladásos ízületi betegsége van.

Bővebben