Életmód változtatások

Testsúly és diéta

Weight and dietWeight and diet

Ha szeretne fogyni, nincs egyedül. Az egészséges testsúly fenntartása különösen fontos, ha Önnek gyulladásos ízületi betegsége van, mivel a túlsúly további megterhelést jelent az ízületei számára.

A gyulladásos ízületi betegségben szenvedő emberek - vagy bárki más - táplálkozásában a legjobb megközelítés a kiegyensúlyozott étrend.

Étrendjének körülbelül kétharmadát a gyümölcsöknek, zöldségeknek és a teljes kiőrlésű gabonáknak kell kitenniük. A harmadik harmadba alacsony zsírtartalmú tejtermékeknek és sovány fehérjeforrásoknak kell bekerülniük.

Beszéljen kezelőorvosával a testsúlya ellenőrzéséről, és arról, milyen támogatás érhető el az Ön számára, ha fogynia kell.

Testmozgás

Exercise Exercise

Az egészséges testsúly megőrzésének egyik fő módja a testmozgás.

Sok gyulladásos ízületi betegségben szenvedő ember jónak találja a vízben végzett testmozgásokat, mivel a víz kíméli az ízületeket. A vízben végzett aerobik vagy az úszás nagyszerű, sokoldalú mozgásforma. Ha nem tud úszni - sosem túl késő elkezdeni egy tanfolyamot!

A jóga, a pilátesz, a kerékpározás és a séta szintén jó hatással bír a gyulladásos ízületi betegségben szenvedő emberek számára. Feltétlenül lassan kezdje el ezeket a mozgásokat, lehetővé téve ezáltal állóképessége kifejlesztését. A kulcs az, hogy mindent mértékkel csináljon.

A testmozgásnak számos előnye van, segítheti alvása javítását, a fájdalom, a merevség és a szorongás csökkentését, gyorsíthatja a felépülést betegsége fellángolásaiból. A testmozgás az egészséges testsúly megtartásában is az egyik legfontosabb módszer.

Kezelőorvosa tanáccsal tudja ellátni a testmozgással kapcsolatban, hogy segítse Önt a mozgás elkezdésében.

A dohányzás abbahagyása

A dohányzás súlyosbíthatja a gyulladásos ízületi betegséget, ajánlatos tehát abbahagynia. Kezelőorvosa fog tudni tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy mely módszer lesz az Ön számár a legjobb és segít felvenni a kapcsolatot a helyi leszokást segítő és támogató szervezetekkel.

Olvasson tovább

Mental Wellbeing for Inflammatory Arthritis

A mentális egészség fontossága

Krónikus betegséggel élni nagyon nehéz, de fontos, hogy próbáljon pozitív maradni.

Bővebben
Flare Management for Inflammatory Arthritis

A fellángolások kezelése

Stratégiák, melyek segíthetnek megbirkózni a fellángolásokkal, akár rövidebb ideig tartó, vagy súlyosabb fellángolások jelentkeznek.

Bővebben
Traveling With Inflammatory Arthritis

Utazás gyulladásos ízületi betegséggel

Ügyeljen arra, hogy előre tervezze meg, ha bármilyen különleges intézkedésre van szüksége az utazással kapcsolatban.

Bővebben