A gyulladásos ízületi betegségek diagnosztizálása

A gyulladásos ízületi betegség/artrítisz olyan betegségcsoportot jelent, amelynek jellemzője az ízületek és gyakran más szövetek gyulladása. Ezek közé sorolható az axiális spondiloartrítisz, a spondilítisz ankilopoetika, az artrítisz pszoriatika és a reumatoid artrítisz.

Ajánlatos orvoshoz fordulnia, ha állandó fájdalmat, duzzanatot vagy merevséget érez az ízületeiben.

A gyulladásos ízületi betegség konkrét formájától függően az a legvalószínűbb, hogy az Ön diagnózisa a tünetein, a fizikális vizsgálaton, a röntgen- és képalkotó vizsgálatok és a vérvizsgálat eredményein alapszik majd.

A háziorvos felkeresése

GP Appointment GP Appointment

Háziorvosa kikérdezi a tüneteiről és emellett fizikális vizsgálatot végez Önnél, ellenőrzi a duzzanat jeleit az ízületekben, és megállapítja, mennyire könnyen mozognak. Amennyiben háziorvosa úgy véli, hogy Önnél a gyulladásos ízületi betegségek valamelyik formája áll fenn, szakorvoshoz (reumatológushoz) fogja küldeni Önt.

Képalkotó vizsgálatok

Különböző képalkotó eljárások végezhetők az ízületi gyulladás és a károsodás vizsgálatára. Ezek segíthetnek megállapítani a különbséget az ízületi gyulladás egyes típusai között, és annak ellenőrzésére is használhatók, hogyan halad előre a betegsége az idő múlásával.

Ilyen vizsgálatok közé tartozhatnak az alábbiak:

  • Röntgenvizsgálat
  • Mágneses rezonancia képalkotó vizsgálat (MRI)
  • Ultrahang-vizsgálat

Vérvizsgálatok

A vérvizsgálatok a vér gyulladás okozta változásainak kimutatására használhatók. A vérvizsgálatok egyike sem alkalmas azonban arra, hogy bizonyítsa vagy kizárja a gyulladásos ízületi betegség valamely típusának diagnózisát.

A vérvizsgálatokat a diagnózis segítésére és a gyulladásos ízületi betegség nyomonkövetésére használják, és ezek az alábbiak lehetnek:

  • Vörösvértest-süllyedés (eritrocita szedimentációs arány) (ESR/We)
  • C-reaktív protein (CRP)
  • Teljes vérlép

Genetikai vizsgálat

A genetikai vérvizsgálatok abból a célból végezhetők el, hogy segítsék az axiális spondiloartrítisz, illetve a spondilítisz ankilopoetika diagnózisát, és kiderüljön, hogy Ön hordozza-e a HLA-B27 gént. Ez a vizsgálat azonban csak hozzájárulhat az axiális spondiloartrítisz, illetve a spondilítisz ankilopoetika diagnózisához, mivel nem minden axiális spondiloartrítiszben, illetve a spondilítisz ankilopoetikában szenvedő beteg hordozza a HLA-B27 gént.

Tudjon meg többet

Non-biologic Treatments for Inflammatory Arthritis

A gyulladásos ízületi betegségek nem-biológiai terápiája

Fájdalomcsillapítók, szteroidok és egyéb kezelések alkmazhatók a tünetek enyhítésére.

Bővebben
Biologics

Biológikumok

A biológiai kezelések a tünetek okát célozzák az életminőség javítása érdekében.

Bővebben
Living with IA

Együttélés gyulladásos ízületi betegséggel

Gyulladásos ízületi betegséggel együtt élni kihívás, de van elérhető segítség.

Bővebben