A pszoriázis szisztémás kezelése

A szisztémás kezelés olyan gyógyszerekkel történik, amelyeket injekció vagy szájon át adott tabletta formájában alkalmaznak, és amelyek az egész testére, illetve szervezetére hatnak. Ezeket gyakran a dermatológusa (bőrgyógyásza) írja fel Önnek, ha a pszoriázisa súlyos, és nem reagált más kezelésekre.

Psoriasis Medication Psoriasis Medication

Metotrexát

Ez a gyógyszer csökkenti bőrének gyulladását, és lassítja bőrsejtjeinek túlzott mértékű termelődését. Alkalmazásakor előfordulhat émelygés és ez idő alatt nem fogyaszthat alkoholt.

Metotrexát kezelés alatt álló nőknek nem szabad teherbe esniük. További vizsgálatokra lesz majd szükség, beleértve a vérvételeket is.

Ciklosporin

Ez a gyógyszer úgy fejti ki hatását, hogy korlátozza az immunrendszer megfelelő működését. Eredetileg szervátültetésen átesett betegeknél alkalmazták a kilökődés megakadályozására, de pszoriázis kezelésében is jól hat. Veseműködését és vérnyomását figyelemmel fogják kísérni, mialatt ezt a gyógyszert szedi.

Acitretin

Ez a retinoidoknak nevezett gyógyszerek típusába sorolható, lassítja a bőrsejtek termelődését. Csak abban az esetben alkalmazzák, ha más nem-biológiai kezelések hatástalanok voltak pszoriázisára. Az acitretin érzékenyebbé teheti bőrét a napfényre, ezért a szabadban el kell fednie a bőrét, és fényvédő krémet kell használnia.

Acitretint szedő nőknek nem szabad teherbe esniük.

Egyéb kezelések

Ezeket olyan, súlyos pikkelysömör esetén alkalmazzák, amely nem reagált semmilyen más kezelésre. Ezek a kezelések a gyulladás csökkentése révén hatnak. Közéjük tartozik az apremilaszt és a dimetil-fumarát.