A pszoriázis/pikkelysömör típusai

Plakkos pszoriázis

Plaque psoriasisPlaque psoriasis

A pszoriázis leggyakoribb típusa, a pikkelysömörben szenvedő emberek 80-90%-a esetében ez a típus fordul elő.

A plakkok (a bőrfelszínből kissé kiemelkedő, vörös, hámló, pikkelyes foltok) viszkethetnek vagy fájdalmasak lehetnek. Különösen súlyos esetben az ízületek környékén a bőr felrepedhet és vérezhet.

Fejbőr pszoriázis

Scalp PsoriasisScalp Psoriasis

Ebben az esetben a plakkos pszoriázis a fejbörön vagy a hajvonalban alakul ki. Egyes embereknél jelentős viszketést okozhat, másoknál kevesebb kellemetlenséggel jár.

Néha előfordul, hogy a haj a pikkelysömörös területen elvékonyodik, de amikor a pszoriázisos hajas fejbőr feltisztul, a haj ismét visszanő.

Köröm pszoriázis

Nail PsoriasisNail Psoriasis

A pikkelysömörben szenvedő emberek körülbelül a fele köröm pszoriázisban is szenved. Ilyenkor körmei elszíneződnek, és kiemelkedések vagy behúzódások keletkeznek rajtuk. Egyes súlyos esetekben a körömlemez leválhat a körömágyról vagy morzsalékos lehet.

Guttált pszoriázis

Guttate psoriasisGuttate psoriasis

A pszoriázisnak ez a típusa általában streptococcus okozta torokgyulladást követően lép fel. Gyakrabban fordul elő gyermekeknél és fiatal felnőtteknél, de bármilyen életkorban megjelenhet.

A guttált pszoriázis testszerte és a karokon/lábakon megjelenő, apró könnycseppeknek tűnő kiütések formájában jelentkezik. Általában néhány hét vagy hónap alatt elmúlik.

Inverz (flexurális) pszoriázis

Inverse (flexural)  psoriasisInverse (flexural)  psoriasis

A pikkelysömör ezen típusa bőrredőkben jelenik meg, például a hónaljakban, az ágyékban vagy a mellek alatt. A verejtékezés és a dörzsölés irritálja ezt a típusú típusú pszoriázist, ezért nyáron gyakran rosszabbodik.

Ezek a területek gombás fertőzésekre is hajlamosak, ami néha megnehezítheti a diagnózist.

A pikkelysömör kevésbé gyakori típusai


Pusztulózus pszoriázis

Pustular psoriasisPustular psoriasis

A pusztulózus pszoriázisnak két típusa van.

  • A palmo-plantáris pszoriázis csak a tenyereket és a talpakat érinti.
  • A generalizált pusztulózus pszoriázis az egész testet érinti.

A pusztulózus pszoriázis kis, gennyel telt hólyagok kialakulásával jár a bőrön. Ezek nem fertőzés következményei és nem ragályosak.

Eritrodermiás pszoriázis

Erythrodermic psoriasisErythrodermic psoriasis

A pszoriázis ezen típusa rendkívül ritka és különösen súlyos. Az eritrodermiás pszoriázis az egész testet érinti, erős viszketést és égő érzést okoz. Előfordulhat, hogy szervezetében folyadék- és hővesztést okoz, melyet ha nem kezelnek szakszerűen, életveszélyessé is válhat.