Mi okozza a pszoriázist?

Mivel a pikkelysömör pontos oka ismeretlen, az immunrendszer és a beteg genetikája egyaránt szerepet játszik a kialakulásában.

Normál esetben, amikor a bőrünk újraképződik, a sejtek a bőr alsóbb rétegeiből vándorolnak fel a bőr legfelső, látható rétegébe. Ez általában körülbelül 28 napig tart, pszoriázisban azonban ez az egész folyamat felgyorsul, és körülbelül 4 nap alatt lezajlik. Ez azt jelenti, hogy a sejtek még nem teljesen érettek, amikor elérik a felszínt, és emiatt elpusztult hámsejtek halmozódnak fel, amelyek ezüstös pikkelyeknek látszanak. Emellett a véráramlás is fokozódik a bőrfelszín felé. Ez bőrpírt és a bőr megvastagodását okozza, sötétvörös, hámló, bőrfelszínből kissé kiemelkedő bőrkiütés (plakkok) kialakulásával.

Genetika

Azoknál az egyéneknél, akiknek a családjában előfordul pikkelysömör, gyakran fellép a betegség, mivel a feltételezések szerint a pszoriázis genetikai eredetű. A kutatók számos gént azonosítottak, amelyek kapcsolatba hozhatók a pszoriázissal, de ennek módja jelenleg még nem tisztázott.

Immunrendszer

A T-sejtek az immunrendszernek azt a típusát alkotják, amelyeket szervezetünk a betegségek és a fertőzések elleni küzdelemben használ. Autoimmun betegségekben, amilyen a pszoriázis is, az Ön T-sejtjei megtámadják testének egészséges sejtjeit, mert tévesen kórokozóknak tekintik őket. Ennek következtében bőrének legmélyebb rétegei a szokásosnál gyorsabban termelnek új bőrsejteket. Nem tudjuk mi az oka, hogy a T-sejtek a bőrsejtek ellen fordulnak.

A pikkelysömör kiváltó tényezői

Bizonyos tényezők hatására az Ön pszoriázisa súlyosbodhat, ezek a tényezők különféleképpen jelentkezhetnek a betegeknél:

  • Stressz
  • Túlzott mértékű alkoholfogyasztás
  • Dohányzás
  • Hormonális változások, különösen nőknél, pubertás és menopauza idején
  • Streptococcus okozta torokgyulladás, általában gyermekeknél vagy fiatal felnőtteknél
  • Bizonyos gyógyszerek, pl. a lítium (depresszió elleni gyógyszer), egyes antimaláriás tabletták, ACE-gátlók (vérnyomáscsökkentő, illetve szívgyógyszerek)

A pszoriázis nem fertőző és nem lehet elkapni másik embertől.