A pszoriázis helyi kezelése

Helyi kezelések

Topical treatmentsTopical treatments

Helyi kezelések

Ez az a gyógyszertípus, amelyet orvosai első választásként fognak ajánlani Önnek. Ezek segítik lassítani a túlzott mértékű hámsejtérést, és csökkentik az Ön által tapasztalt gyulladást. Egyes kezelések gyors javulást mutathatnak, mások esetében viszont csak néhány hét múlva lép fel a hatás.


Mélyhidratáló (emolliens)

Ezeket a krémeket közvetlenül a pikkelysömör területére kell bedörzsölni annak érdekében, hogy bent tartsa a nedvességet, és védőréteget hozzon létre. Ezeket gyakran alkalmazzák enyhe pszoriázisban azzal a céllal, hogy megállítsák a viszketést és a pikkelyesedést. Más krémek és kenőcsök is használhatók ezekkel a szerekkel együtt, de az a legjobb, ha csak 30 perc múlva visznek fel egy másik kezelést az előzőre. Bizonyos mélyhidratálók/emolliensek gyúlékony összetevőket tartalmaznak, amelyek könnyen meggyulladhatnak. Nyílt láng közelében vagy dohányzáskor vigyázzon, és kerülje el, hogy ruhája, haja, vagy ágyneműje lángra kaphasson.

Szteroid tartalmú krémek és kenőcsök

Ezek a szerek a a gyulladás mérséklésével hatnak. Különböző erősségűek lehetnek, és általában csak rövid ideig alkalmazzák őket, mivel a bőr elvékonyodását okozhatják. Ha túlságosan hamar hagyja abba a kezelését, akkor pszoriázisa súlyosabb formában térhet vissza, ezért kövesse kezelőorvosa utasításait a krém használatával kapcsolatban.


Kátránykészítmények

Ezek a fürdőolajok, krémek, kenőcsök és samponok a pikkelysömör legrégebben alkalmazott kezelései közé tartoznak. Piszkító hatásúak lehetnek és erős szaguk van. Segítenek csökkenteni a pikkelyképződést és lassítani a túlzott mértékű bőrképződést.


Ditranol

A makacs pszoriázis kezelésére alkalmazzák, általában a könyökökön és a térdeken. Foltot hagy a ruháján és a zuhanyban/fürdőkádban. A bőrét is megszínezi, de ez idővel halványodik.


D-vitamin analógok (kalcipotriol, takalcitol és kalcitriol)

Kenőcsök vagy folyadékok formájában kerülnek forgalomba, és segítik immunrendszere szabályozását a gyulladás megszűntetése és a túlzott bőrképződés lassítása érdekében. Nem hagynak foltot, és nincs erős szaguk, de irritálhatják az érzékeny bőrt. Terhesség és szoptatás alatt alkalmazásuk nem ajánlott.

A-vitamin analógok (tazaroten)

Gél készítmények, amelyeket be kell dörzsölni a pszoriázisos területre, a gyulladás megszűntetése érdekében. Ezen gyógyszerek irritálhatják az érzékeny bőrt, és alkalmazásuk nem ajánlott terhesség és szoptatás alatt.


Helyi kalcineurin-gátlók

Ezeket főként atópiás dermatitisz kezelésére alkalmazzák, amely a bőrgyulladás egyik, kivörösödéssel és viszketéssel járó formája, de kezelőorvosa pikkelysömör ellen is felírhatja Önnek. Alkamazásuk célja a bőrpír és a viszketés csökkentése bizonyos vegyületek blokkolása révén.

A hajas fejbőr pszoriázisának kezelései

Treatments for scalp psoriasisTreatments for scalp psoriasis

Gyógyszeres sampon

Olyan összetevői vannak, amelyek általában kőszénkátrányt tartalmaznak, és enyhe pszoriázisos esetekben segítenek eltávolítani a pikkelyeket.


A pikkelyek eltávolítását elősegítő kenőcsök

Ezeket néhány órán vagy egy éjszakán át alkalmazzák a vastag pikkellyel fedett területek kezelésére, majd gyógyszeres samponnal lemossák a kenőcsöt a fejbőrről. Ezek a készítmények gyakran tartalmaznak szalicilsavat és kókuszolajat. A vastag pikkelyek eltávolítása segítheti más kezelésmódok hatását.


Helyi szteroidok

Hasonlóan a bőrön alkalmazott szteroidokhoz, ezek a készítmények is különböző erősségűek lehetnek. Az erős szteroid-készítményeket csak rövid ideig alkalmazzák. Fejbőrén oldatok, gélek, hab vagy sampon formájában használhatja.


D-vitamin

Ezeket sampon vagy gél formájában alkalmazzák. Néha szteroidokkal kombinálva is rendelkezésre állnak.

Még több kezelés pszoriázisra

Phototherapy for Psoriasis

Fényterápia pikkelysömörben

A fényterápia UV fényt használ a tünetek csökkentésére.

Bővebben
Systemic Treatment for Psoriasis

A pszoriázis szisztémás kezelése

Gyógyszeres kezelésben részesülhet, ha a helyi kezelések (krémek, kenőcsök) nem hatékonyak.

Bővebben
Biologic Treatment for Psoriasis

A pszoriázis biológiai kezelése

A biológiai gyógyszerek olyan kezelési formák, amelyek a pikkelysömör okát célozzák.

Bővebben