Fényterápia pikkelysömörben

A fényterápia során bőrgyógyásza ultraibolya (UV) fényt használ pszoriázisa kezelésére. Ez a módszer azért hatásos, mert az UV fény csökkenti a bőrgyulladását, és ezáltal kezeli, bár nem szűnteti meg a betegséget.

Fényterápia

Phototherapy

A fényterápiás folyamat időtartama különböző lehet attól függően, hogy milyen típusú kezelést kap. Egyes típusok körülbelül 8-10 hétig tartanak, míg mások akár 16 hetet is igényelnek. El kell mennie fototerápiára specializálódott bőrgyógyászati osztályra hetente két vagy három alkalommal, hogy megkapja a kezelést.

Önt UV-A vagy UV-B fénnyel fogják kezelni. Az UV-A eléri a bőr mélyebb rétegeit, ezért a súlyosabb pikkelysömör kezelésére használják, de gyakrabban okoz mellékhatásokat. A (PUVA-nak is nevezett) UV-A-kezelés esetén be kell vennie egy pszoralén tablettát, vagy meg kell fürödnie egy pszoralénnek nevezett fényérzékenyítő szert tartalmazó vízben.

Lehet, hogy nem részesülhet fényterápiában, ha nem tud részt venni a kezeléseken, illetve ha immunszupresszív vagy egyéb olyan gyógyszert szed, amely érzékenyebbé teszi a bőrét napfényre, illetve akkor, ha terhes (ez csak az UV-A-ra vonatkozik).

A mellékhatások általában rövid ideig tartanak, például a leégés, száraz, viszkető bőr, a bőrkiütés és hólyagok azon a területen, ahol a pikkelysömör megjelent. A pszoralén émelygést okozhat, és bizonyos esetekben pszoriázisa rosszabbodhat, mielőtt javulást tapasztalna. Előfordulhat néhány, hosszabb ideig tartó mellékhatás is, ezeket kezelőorvosa meg fogja beszélni Önnel.