Életmód és pszoriázis

Egészséges testsúly

Ha Ön túlsúlyos vagy elhízott, növelheti annak valószínűségét, hogy kialakul Önnél a pikkelysömör, és súlyosabb is lehet, ha az egészséges testsúly fenntartásáért küzd. Folyamatban vannak vizsgálatok annak kiderítésére, milyen természetű kapcsolat áll fenn a testsúly és a pszoriázis között.

Beszéljen kezelőorvosával, hogy ellenőrizze a testtömeg-indexét (BMI) annak megállapítására, hogy Ön túlsúlyos vagy elhízott-e, valamint arról, milyen támogatás áll rendelkezésére fogyásának elősegítésére.

Étrend és testmozgás

Diet and exerciseDiet and exercise

Étrend és testmozgás

A pszoriázis fokozza Önnél a szívbetegség esélyét, bár ennek oka nem ismert. Nincs olyan élelmiszer, amely közvetlen kapcsolatba hozható a pikkelysömör rosszabbodásával, de testsúlyának megfelelő szinten tartása és életminőségének javítása érdekében ajánlatos egészségesen étkeznie.

Kezelőorvosa tanácsokkal segíthet Önnek étrendjével és testmozgásával kapcsolatban.

A dohányzás abbahagyása

Ismert, hogy a dohányzás súlyosbítja pszoriázisát, ajánlatos tehát abbahagynia. Kezelőorvosa fog tudni tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy mely módszer lesz az Ön számár a legjobb és segít felvenni a kapcsolatot a helyi leszokást segítő és támogató szervezetekkel.

Kockázati tényezők és egyéb, a pszoriázissal együttjáró társbetegségek

Az egészséges életmód részeként kérje meg kezelőorvosát, hogy ellenőrizze Önnél azokat a betegségeket, amelyek együttjárhatnak a pszoriázissal. Orvosa biztosíthatja Önnek a rendszeres ellenőrzést és monitorozást szívbetegség, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, 2. típusú cukorbetegség és artrítisz pszoriatika tekintetében. A dohányzás abbahagyása és egészséges életmód követése csökkenti annak az esélyét, hogy az egyéb, fent említett betegségek bármelyike fellépjen Önnél.

Artrítisz pszoriatika, pikkelysömörrel járó ízületi gyulladás

A pszoriázissal élő betegek egy része artrítisz pszoriatikában is szenved. Ilyenkor az Ön immunrendszere megtámadja az ízületeit, amelyek ezáltal merevvé és gyulladttá válnak. Látogasson el az 'UCBCares - Gyulladásos ízületi betegség' weboldalunkra, hogy többet tudjon meg az artrítisz pszoriatikáról, és ahol a betegségével és állapotával kapcsolatos információkhoz juthat.