Terhesség és pszoriázis

Gyermekvállalás tervezése és terhesség pszoriázisban

Ha Ön pszoriázisban szenved, nagyon fontos, hogy megtervezze terhességét, így - amennyiben klinikai szempontból szükséges -, olyan gyógyszert kaphat, amely összeegyeztethető a terhességgel. Ha a terhessége tervezett, kezelőorvosa segíthet Önnek abban is, hogy a fogamzása előtt a lehető legjobb állapotban legyen.

Gondolkozzon előre!

  • A terhességek körülbelül fele nem tervezett.
  • A fogamzásgátlás hatékonysága függ a módszertől és annak helyes alkalmazásától.

Ez az információ tehát még abban az esetben is fontos lehet Önnek, ha nem gondol gyermekvállalásra.

A terhesség tervezése

Pregnancy Planning Pregnancy Planning

A pszoriázisban szenvedő nők néha úgy érezhetik, hogy választaniuk kell a kezelés és a családalapítás között. Fontos tudnia, hogy ha olyan kezelési terve van, amely támogatni tudja Önt a terhessége alatt, az azt jelenti, hogy nem kell választania a pszoriázis betegség kontrollja és a és a családtervezés között.

Bár sok nő esetében javulhatnak a tünetek a terhesség alatt, körülbelül az esetek felében nem történik változás vagy fokozódnak a tünetek. Az anya és a magzat egészsége szempontjából egyaránt fontos a pikkelysömör kontrollálása a terhesség alatt.

A legjobb tipp

Minél korábban beszélje meg családtervezési lehetőségeit az Önt kezelő egészségügyi szakemberekkel (pl. háziorvosával, nővérrel, bőrgyógyásszal, szülész-nőgyógyásszal, szülésznővel és gyógyszerésszel).

Betegségének kontrollálását a terhesség előtt, alatt és után is folytatni kell. Azonban nem minden gyógyszer alkalmazása egyeztethető össze a terhességgel, ezért bőrgyógyásza el fogja magyarázni Önnek, ha módosítani kell a kezelését. Beszéljen a kezelését végző szakemberekkel arról, melyek az Ön számára legmegfelelőbb lehetőségek.

A szülés alatt és azt követően

Birth and After Birth and After

Az újszülöttről való gondoskodás izgalmas, de gyakran kihívást jelentő feladat lehet. Fáradtnak érezheti magát az újszülött igényeinek kielégítése során, és arra is van esély, hogy tünetei fellángolását fogja tapasztalni a szülést követő hetekben.

Még abban az esetben is, ha tünetei javulnak a terhesség alatt, a szülést követően visszatérhetnek. Feltétlenül kérjen tanácsot a kezelését végző egészségügyi szakemberektől, és kérjen további támogatást a védőnőtől a szülést követően, pszoriázisának kezelésével kapcsolatban. Fontos, hogy gondoskodjon fizikai és mentális egészségéről egyaránt.

Pszoriázisának kontroll alatt tartása segíthet Önnek boldogulni életének ebben a különleges, de kihívásokkal teli szakaszában. Kérjen segítséget partnerétől, családjától és barátaitól, amíg hozzászokik az újszülött babájával közös életéhez. Ezáltal több ideje jut majd pszoriázisa kezelésére. Beszéljen velük arról, hogy érzi magát, ők azért vannak ott, hogy támogassák Önt.

Szoptatás

BreastfeedingBreastfeeding

Sok pikkelysömörben szenvedő nő sikeresen tud szoptatni, amennyiben emellett dönt. A szoptatás személyes választást jelent. Ha Ön szeretne szoptatni, ezt meg kell beszélnie a kezelését végző egészségügyi szakemberekkel.

Nem minden kezelés egyeztethető össze a szoptatással, és egyes, pszoriázisban szenvedő nők gyakran úgy érzik, hogy választaniuk kell a kezelés és a szoptatás között. Ha idejében megbeszéli orvosaival szoptatási szándékát és terápiás lehetőségeit, módosíthatják kezelését, amennyiben szükséges.

Tovább fogom adni a pszoriázisomat a kisbabámnak?

Bár a pikkelysömör örökölhető, van számos olyan tényező, amelyek meghatározzák, hogy a gyermekénél jelentkezik-e a pszoriázis vagy nem. Ha az egyik szülő pszoriázisban szenved, körülbelül 16% az esélye annak, hogy gyermeküknél fellépjen a pszoriázis. Ha mindkét szülő pszoriázissal él, ez az esély körülbelül 50%-ra nő.