Terhesség és epilepszia

Pregnancy

Teherbe eshet és szülővé válhat akkor is, ha epilepsziában szenved.

Ha teherbe esik, beszéljen epileptológus szakorvosával, mivel görcsrohamai gyakrabban léphetnek fel, vagy az antiepilepsziás gyógyszere esetleg nem lesz ugyanolyan hatásos.

Ha terhességet tervez, részt vehet egy fogamzás előtti tanácsadáson.

Terhessége alatt is folyamatosan szednie kell a gyógyszerét, és kérjen kezelőorvosától egy napi 5 mg-os folsav-pótlást.

Ha görcsrohamai gyakrabban jelentkeznek a terhessége alatt, keresse fel epileptológus szakorvosát, aki tanáccsal látja el azzal kapcsolatban, hogyan kezelje a helyzetet önmaga és magzata szempontjából egyaránt biztonságos módon.

Az epilepsziában szenvedő apák esetében az antiepileptikumok (AED-k) nem jutnak be a magzatba fogamzáskor. Az anyák esetében előfordul, hogy az antiepileptikumok nem megfelelően hatnak, ezért beszéljen kezelőorvosával, hogy a megfelelő dózist kaphassa.

A legtöbb görcsrohamtípus nem hat a még meg nem született magzatára, kivéve, ha Ön megsebesíti magát. Csak a tónusos-clonusos görcsrohamok idézhetnek elő esetleg vetélést, vagy okozhatnak kárt Önnek vagy magzatának.

Az epilepsziában szenvedő nők többsége esetében a szülés normálisan zajlik, és egészséges kisbabájuk születik.

Néhány ritka (100 közül 2-4) esetben a szüléssel kapcsolatos stressz tónusos-clonusos görcsrohamot válthat ki. Gyógyszereket fog kapni a görcsroham kezelésére, és annak biztosítására, hogy magzatának oxigénellátása ne csökkenjen. Ideális esetben úgy fogja szedni antiepilepsziás gyógyszereit, ahogy az szülés alatt szokásos.