Az epilepszia diagnosztizálása

Ha Önnél fellép egy görcsroham, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy epilepsziás. Az epilepszia diagnózisa csak azt követően erősíthető meg, ha több mint egy görcsrohama volt, mivel más betegségek, például az ájulás, a migrének és a pánikrohamok is okozhatnak hasonló tüneteket.

Az epilepszia diagnosztizálása bonyolult folyamat lehet, amelynek során sok különböző vizsgálatot végeznek, és különböző emberektől gyűjtenek információt.

Kezdetben kezelőorvosa vagy egy szakorvos arra kéri Önt, hogy részletesen írja le görcsrohamait, és megkérheti egyik családtagját vagy barátját, hogy segítsen ebben a leírásban. Lehet, hogy azt ajánlják, vezessen egy görcsrohamnaplót, amelyben feljegyzi például azt, hogy mikor történt a görcsroham, mit csinált, amikor ez történt, hogy érezte magát a görcsrohama előtt, alatt és utána.

Epilepszia-vizsgálatok

Több információ gyűjthető az alábbiak alkalmazásával:

  • Vérvizsgálatok olyan betegségek kimutatására, amelyek görcsrohamokat okozhatnak
  • EEG (Elektroenkefalogram) az agyi aktivitás vizsgálatára
  • MRI-vizsgálat tumorok, stroke vagy hegesedés kimutatására az agyban

Elektroenkefalogram (EEG)

Electroencephalogram (EEG)

Az EEG egy fájdalommentes vizsgálat, amelynek során egy EEG specialista ártalmatlan elektródákat helyez az Ön fejére ragasztószalag vagy speciális ragasztó segítségével. Az elektródák egy számítógéppel állnak összeköttetésben, amely méri az Ön agyának elektromos tevékenységét.

Mágneses Rezonancia Képalkotó Vizsgálat (MRI)

CT and MRI Scan

Az MRI-vizsgálat mágneses mezőket és rádióhullámokat használ agyának leképezésére. Önnek nyugodtan kell feküdnie az MRI-szkennerben - amely egy széles alagút nyitott végekkel, egy nagy körkörös mágnessel körülvéve -, mialatt képeket készít az Ön agyáról.