A görcsrohamok kontrollálása

Az epilepszia eltérő módon hat az egyes emberekre, így mindenkinek más a tapasztalata az epilepsziával való együttélésről.

Sok embernél az antiepilepsziás gyógyszerek szedése és az életmód- változtatások azt eredményezhetik, hogy a görcsrohamaik jól kontrollálhatóak, és csekély hatással vannak a mindennapi életükre. Mások esetében hosszabb időt vesz igénybe, amíg a görcsrohamok reagálnak a kezelésre, vagy egyáltalán nem reagálnak arra. Ezen betegek esetében több támogatásra van szükség a munkájuk, a tanulásuk, illetve a mindennapi életük során.

Antiepilepsziás gyógyszerek szedése

Nagyon fontos, hogy minden nap vegye be a háziorvosa vagy az epileptológus szakorvosa által felírt gyógyszerét, görcsrohamai kontrolljának biztosítása érdekében.

Ha kellemetlen mellékhatásokat tapasztal, fordujon kezelőorvosához, aki egy másik gyógyszert ajánlhat Önnek, vagy olyan módszereket, amelyekkel kezelheti a mellékhatásokat. A gyógyszerek alkalmazásának kihagyása vagy abbahagyása görcsrohamok fellépéséhez vezethet. Végül lehet, hogy képes lesz abbahagyni a gyógyszere szedését, ha bizonyos idő óta rohammentes, de ezt fokozatosan, orvosi felügyelet mellett kell végezni.

Az epilepsziás görcsrohamot kiváltó tényezők azonosítása és elkerülése

Noting epilepsy triggers Noting epilepsy triggers

A lehetséges kiváltó tényezők közé tartozik az alkohol, az alváshiány, a kihagyott étkezések, a rossz közérzet, a hormonális változások (például a menstruáció), az epilepszia elleni gyógyszer egy adagjának kihagyása vagy a gyógyszer másikra cserélése.

Segíthet Önnek megérteni, melyek a görcsrohamait kiváltó tényezők, ha feljegyzi az epilepszia-naplójába a lehetséges okokat, és így megtalálhatja a módját annak, hogy elkerülje ezeket.

Staying Safe with Epilepsy

Biztonságos élet epilepsziával

Vannak egyszerű módszerek, amelyek segítenek megőrizni biztonságát otthon vagy otthonától távol.

Bővebben
Working with epilepsy

Munkavégzés epilepsziával

Az epilepszia nem jelenti azt, hogy nem tud dolgozni, de előfordulhat, hogy bizonyos szakmák nem megfelelőek az Ön számára.

Bővebben
Traveling with epilepsy

Utazás epilepsziával

Az epilepszia nem jelenti azt, hogy Ön nem utazhat és nem ismerhet meg új helyeket, csak gondosabban kell megterveznie az utazását.

Bővebben