Autizmus és epilepszia

Az epilepsziában szenvedő gyermekeknél nagyobb a kockázata az autizmusnak, bár nem teljesen tisztázott, hogy mi az összefüggés a két betegség között.

Kapcsolat áll fenn az autizmus, a tanulási nehézségek és az epilepszia között.

Az epilepsziával és autizmussal élő emberek kezelése ugyanaz, mint azoké, akik nem szenvednek autizmusban, de lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy az epilepszia diagnózisának megerősítéséhez szükséges valamennyi vizsgálat a lehető legnagyobb mértékben stresszmentes legyen. Az Önnek ajánlott antiepilepsziás gyógyszer ugyanaz lesz, mint amit az autizmus nélkül élőknek javasolnak.

Egyéb, az epilepsziához társuló betegségek

Néhány gyermeknek 'epilepszia-szindrómája' van. Ez olyan egyéb jelek vagy tünetek fellépését jelenti, amelyek egyszerre jelentkeznek, és maguk is egyedi kórállapotok.

Jóindulatú Roland-epilepszia – A gyermekek körülbelül 15%-át érinti, és 3 és 10 éves kor között kezdődik. A gyermekeknél kevés görcsroham jelentkezik, és 16 éves korukra általában rohammentesekké válnak.

Gyermekkori absence-epilepszia – A gyermekek körülbelül 12%-át érinti, a kezdete 4 és 10 éves kor közé esik. A gyermekek körülbelül 90%-a kinövi ezt az epilepsziát 12 éves korára.

Juvenilis myoclonusos epilepszia – Általában 12 és 18 éves kor között kezdődik. A görcsrohamok legtöbbször felkelés után jelentkeznek, és gyakran a fáradtság váltja ki ezeket, de az esetek 40%-ában a villanófény a kiváltó tényező.

Infantilis spazmusok (West-szindróma) – Gyakran az első életévben kezdődik, 6 hónapos kor előtt történt agysérülést követően. Ezeknél a betegeknél gyakran alakulnak ki viselkedési és tanulási nehézségek.

Lennox-Gastaut-szindróma – A kezdete általában 3 és 5 éves kor közé esik, de kezdődhet később is. Az ilyen betegek gyakran szenvednek tanulási nehézségekben és viselkedési zavarokban is. Esetükben gyakran kell gyógyszerek kombinációjával végezni a kezelést.