Az epilepszia egyéb kezelései

A bolygóideg (vagus) stimulációja (VNS)

Vagus nerve stimulation

Egy kis, pacemakerhez hasonló eszközt helyeznek a bőre alá a mellkasán. Ebből egy huzal vezet a bőre alatt a vagus ideghez, amely a nyakon helyezkedik el. Ezen a dróton keresztül elektromos kisülések továbbítódnak az ideghez, és segítenek abban, hogy a görcsrohamok kevésbé rendszeresek és kevésbé súlyosak legyenek. Amikor ötpercenként, 30 percen át megtörténik az elektromos jel leadása, előfordulhat, hogy a hangja rekedt lesz, megfájdul a torka és köhögni kezd. A VNS elemét körülelül 10 évente ki kell cserélni.

Mély agyi stimuláció (DBS)

Deep Brain Stimulation

Hasonló a VNS-hez, de a huzalok a bőrön át az agyba vezetnek, és az elektromos jelek megváltoztatják az elektromos jeleket az agyban. Ez egy új eljárás, és hatékonysága az epilepszia kezelésében egyelőre nem tisztázott. Előfordulhat néhány súlyos mellékhatás is, beleértve az agyvérzést, a depressziót és a memóriazavarokat.

Ha orvosa a DBS-t javasolja Önnek, feltétlenül beszélje meg vele a mellékhatásokat, és győződjön meg arról, hogy az Ön számára ez a megfelelő megoldás.

Diéta

ketogenic diet

A ketogén diéta magas zsírtartalmú és alacsony fehérje- és szénhidrát-tartalmú étrend. Lehetőségként ajánlják gyermekek számára görcsrohamaik kontrollálásának elősegítésére, az agyban lévő vegyületek szintjének megváltoztatása révén, abban az esetben, ha az antiepileptikumok (AED-k) nem hatásosak. Ez a diéta valóban csak gyermekek számára ajánlott, mivel a magas zsírtaartalmú étrend cukorbetegséghez vagy szív- és érrendszeri betegséghez vezethet felnőttek esetében. A dietetikus segíthet Önnek a diétás terv kialakításában.

Kiegészítő terápiák

placey

Amennyiben alternatív terápiát fontolgat, mindenképpen kérje ki epileptológusa véleményét, mivel az antiepileptikumok leállítása görcsrohamokat okozhat. Egyes gyógynövények kölcsönhatásba lépnek az epilepszia-elleni gyógyszerekkel, megakadályozva azok megfelelő működését, ilyen például az orbáncfű is. Ha a stressz az epilepszia kiváltó oka, akkor a relaxációs terápiák, a jóga vagy a meditáció is segíthet.