Gyakran ismételt kérdések

Melyik korosztályt érintheti az epilepszia?

Az epilepszia bármely életkorban elkezdődhet, de általában gyermekeknél vagy 60 évesnél idősebb embereknél jelentkezik. Gyakran a beteg egész élete folyamán fennmarad, de egyes esetekben idővel lassú javulást mutat.

Hány epilepsziás beteg él Magyarországon?

Magyarországon a gyermekpopulációban 1%, a felnőtt népességben 0.5% körüli prevalenciával számolva, hozzávetőleg 50-60 ezer epilepsziás beteg él.

Van az epilepsziára gyógymód?

Az epilepszia betegség terápiája gyógyszeres, sebészi és egyéb elemekből áll. A kezelés alapvető célja a rohammentesség elérése és az életminőség javítása. Az antiepileptikumok (AED-k) jelentik az epilepszia leggyakrabban alkalmazott kezelésmódját. Összességében elmondható, hogy az epilepszia jól kezelhető betegség, a betegek 70-75%-a rohammentessé válik a megfelelő antiepileptikumok hatására. A gyógyszer-rezisztens betegek 30-40%-nál a műtéti kezelés szüntetheti meg a rohamokat. Különösen jó prognózist mutatnak az idiopátiás generalizált epilepsziák (a betegek több mint 90%-a rohammentes lesz megfelelő gyógyszeres kezelés mellett).

Fontos, hogy beszéljen szakorvosával, hogy megtudja, milyen kezelések állnak rendelkezésre, és az Ön számára melyik a legjobb választás.

Hogyan kezelik az epilepsziát?

Az epilepszia általában gyógyszeres kezeléssel vagy életmódbeli változtatásokkal, például speciális diétával kezelhető. Egyes esetekben beültetett eszköz vagy műtét javasolt, ha más kezelések nem hatékonyak.

Az epilepsziának különböző típusai vannak?

Az epilepszia minden embert különböző módon érinthet. Attól függően, hogy az agy melyik része érintett a rohamok a következőket eredményezhetik:

  • periodikus remegés
  • összeesés
  • üres tekintet
  • hirtelen rángatózás

Teherbe eshetek, és lehetek szülő, ha epilepsziában szenvedek?

Teherbe eshet és szülővé válhat akkor is, ha epilepsziában szenved, de konzultáljon szakorvosával, aki tanácsot tud adni Önnek, és eldöntheti, hogy szükség van-e a gyógyszeres kezelés módosítására.

Hogyan befolyásolhatja az epilepszia a mindennapi életemet?

Epilepsziával továbbra is normális életet élhet; azonban előfordulhat, hogy abba kell hagynia a vezetést, ha rohama volt. A legtöbb területen dolgozhat, utazhat is, de előfordulhat, hogy meg kell tennie néhány elővigyázatossági lépést a saját biztonsága érdekében.